ГМО семеном трују ојађене?

0
(0)

Очекивало се да ће људску несрећу коју су проузроковале поплаве покушати да искористе разни мешетари, а вести са терена то свакодневно потврђују. Последња се тиче пољопривредника у БиХ којима је стигла „помоћ“ из иностранства, односно од америчке компаније Монсанто која им је донирала своје производе вредне око 600.000 долара.

И не би ту ништа било спорно да Монсанто није водећи светски произвођач генетски модификованог семена! Истовремено, у БиХ је забрањена употреба ГМ организама и производа, па су се надлежни дали у истрагу о информацијама да су неки пољопривредници добили такве донације. Према непотврђеним информацијама, део помоћи већ је испоручен и у Србији, и у Хрватској, а реч је о семену кукуруза, док се најављује да би се ускоро у региону могла појавити и ГМ семена парадајза, купуса и краставца.

Председник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић упозорио је да ће (уколико на овај начин ГМ семе доспе на тржиште БиХ и Српске) то бити велики удар на домаћу пољопривреду, али и на целокупно становништво.

– Већ сам добио информацију да је ГМ семе компаније Монсанто на путу ка нашим пољопривредницима. Иако још није потврђено да је то сто одсто ГМ семе, ми из ранијих искустава оправдано страхујемо да је семе генетски модификовано. Овде се не ради о саосећању ове злогласне компаније са нашим угроженим пољопривредницима, већ о покушају да се под плаштом помоћи ГМ семе убаци на домаће тржиште, а након тога нам нема повратка. Мислим да би овде требало хитно да реагују надлежне институције и спрече овакав начин наводне помоћи и забране увоз, како бисмо избегли сценарио који је уништио многе пољопривреднике широм света који су пословали са „Монсантом“. Иначе, ако погледамо неке земље попут Француске која се изричито противи увозу овог семена, можемо закључити да то није добро ни за нас – казао је Маринковић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да нико од пољопривредених произвођача у Српској званично не сарађује са америчком компанијом Монсанто, али да је могуће да има њеног генетски модификованог семена.

– Инспекције на терену раде и истраживањем семена соје откривене су индиције присуства таквог семена из увоза, али Влада Републике Српске и ресорно министарство то не подржавају. Нема разлога да мењамо ту политику док се у ширем окружењу не утврди какав ће бити став у односу на генетски модификоване организме, без обзира на то што ја, док сам на овој функцији, то нећу прихватити – рекао је Мирјанић.

Објављено на веб сајту

Ова „донација“ Монсанта проваљена је када су на свом веб сајту објавили да су донирали семе ДЕКАЛБ кукуруза, у количини довољној да се засеје 3.000 хектара земљишта. На истом месту наведено је да ће бити донирано и семе парадајза, краставца и купуса.

Ж. Марковић, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отров стиже испод жита?

5 (1) Једни у клин други у плочу… Тако на недавно усвојене измене Закона о …

Корак по корак: Отвара ли Србија врата за ГМО

0 (0) Чињеница да предложене измене закона о безбедности хране уводе нову категорију — генетички …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend