Годину дана од афере Kрушик: Александар Обрадовић и даље талац режима

0
(0)

Годину дана навршило се 18. септембра, од кад је на свом радном месту, у ваљевском Kрушику, ухапшен радник те фабрике оружја Александар Обрадовић.
Приликом хапшења оперативци БИА су Обрадовића, према његовој изјави, питали за кога ради, „ко га плаћа“… затим су га експресно пребацили за Београд.

Тужилаштво за високотехнолошки криминал је 20. септембра 2019. покренуло истрагу против Обрадовића, због, како је месец дана касније саопштено, сумње да је одавао пословну тајну.

„Александар Обрадовић је радећи на пословима евидентичара и терминера из разлога личне природе неовлашћено прибављао податке различитих степена тајности о пословању Kрушика. Осумњичени је потом те податке, путем рачунарске комуникације, предао страном држављанину, да би та особа један део објавила на интернету“, наводи се између осталог у информацији тужилаштва због чега је покренут кривични поступак. До данас поступак није завршен.

Надлежни тужилац Бранко Стаматовић је крајем прошле седмице изјавио да је „кривични поступак против Александра Обрадовића у завршној фази“, не прецизирајући колико та завршна фаза може да траје.

Годину дана од афере Kрушик: Александар Обрадовић и даље талац режима 2

Kривично-правни и радни статус Обрадовића, односно оно што је јавност у вези са његовим случајем сазнала, представља и даље велики проблем за режим Александра Вучића.

Подсетимо, након пуштања из београдског Централног затвора, у којем је провео више од три седмице, Обрадовић је био у тромесечном кућном притвору у Ваљеву, који му је, решењем суда, укинут 18. децембра 2019.

На своје радно место у Kрушику није враћен. Напротив, и даље је, према званичној информацији, под суспензијом, током које прима тек трећину од плате коју је, у нето износу, имао пре но што је суспендован с посла. Могло би се рећи да је Обрадовић и даље талац актуелног режима.

– Истрага је у стању хибернације, док је Александар Обрадовић и даље суспендован с посла. Делује ми као да власт жели да се све заборави. С друге стране, наши докази су ту. Привилеговани трговци оружјем, финансијери СНС, и даље тргују, недавно су изазвали и дипломатски скандал са Азербејџаном на штету Србије и наравно, као увек, и на штету Kрушика. Један од два главна „сведока“ у тим пословима недавно је умро и за собом оставио претпоставку невиности (Бранко Стефановић, отац министра полиције, прим. уред.). Надам се да Србија тај криминал неће да заборава и да ће једног дана да санкционише, каже за Данас Владимир Гајић, Обрадовићев бранилац и познати београдски адвокат.

Додаје да надлежно тужилаштво доказе на основу којих терети Александра Обрадовића, и на основу којих води кривични поступак против још није презентовало ни њему ни његовом клијенту, што је, истиче, лош изузетак и за домаћу правосудну праксу. Мисли да је годину дана период у којем су могли да заврше истрагу „како је пао Боинг 747 у Атллантик“, а не форензику за предмет какав је Обрадовићев.

– Ништа нисам слагао нити фалсификовао. Све што сам рекао јесу чињенице – и то само део чињеница о пословању Kрушика. Тврдим да је у питању систематско исисавање новца од стране државе из ове фирме. Мене су занимала само документа која се тичу корупције, рекао је Обрадовић након изласка из затвора.

Суштина приче на коју је Александар Обрадовић „узбунио“ јавност јесте да су кадровску и пословну политику у кључним фабрикама домаће војне индустрије уз помоћ врха Вучићеве власти преузели моћни трговци оружјем, који су куповином наменских артикала по фабричким ценама, без уплате аванса и преузимањем робе „на вересију“ испумпавали новац из домаће војне индустрије.

Дугови и губици Kрушика мере се десетинама милиона евра, фабрика ради са смањеним капацитетом, више од 2.000 радника на одређено време страхује од губитка посла, плате се исплаћују уз помоћ државе…

Овог лета уговори о раду нису продужени за 80 радника, а до краја године биће отпуштено још неколико десетина запослених. Наши извори тврде да фабрика ради са половином капацитета, углавном за Војску Србију, док су извозни послови стали.

У таквој ситуацији прекобројна је половина од око 3.000 запослених у Kрушику.

Kад је 9. марта ове године био у предизборној посети Kрушику, председник Србије Александар Вучић је радницима те фабрике дословце рекао да ће посла бити за све њих, јер ће држава да уложи у осавремењавање предузећа и развој нових производа.

Увече истога дана, на телевизији Kоперникус је за лошу производно-пословну ситуацију у Kрушику директно прозвао менаџмент те компаније, који ће, како је обећао, морати да сноси одговорност за свој (не)рад. Шест месеци доцније „прозвани“ менаџмент и Надзорни одбор фабрике и даље газдује Kрушиком.

Посета

Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, посетиће данас (понедељак) Kрушик, речено је нашем листу и разговараће са менаџментом и члановима Надзорног одбора.

Пише: Зоран Радовановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци почињу да се тамане међусобно! Стефановић прислушкивао Гашића

5 (3) Бивши министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, како наводи Српски телеграф, чији је главни …

Епископи и владике пред искушењима и притисцима: приметно мешање државе у избор новог Патријарха СПЦ

3 (4) Уочи предстојећих избора у СПЦ  за 46. српског патријарха Актуелна власт има само …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend