fbpx

Гориво поново поскупело, шта је довело до тога? (видео)

0
(0)

„Од укупне количине горива које се потроши у Србији, 85 одсто потиче или од увезене нафте или од готових деривата, а цена тог горива зависи од цене на глобалном тржишту. Највећи део овог раста потиче о раста котације бензина и дизела на основу којих се одређују велепродајне цене“, објаснио је Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

„Нестабилно је тржиште нафте, пре свега због глобалне тензије, једна изјава може да изазове скок цене или да обори. Ниво понуде и потражње је уравнотежен и не би требало да дође до скока, до скока је дошло због психолошког ефекта. Завладала је нервоза на великом тржишту, јер је неко мислио неће га бити довољно платићу долар више. Долар више по долар више ето поскупљења“, објашњава Мићовић.

Како је рекао, када буде индикатора да нема разлога за панику и цене ће се вратити назад.

Говорећи о могућим потезима државе, Мићовић је навео да у Закону о акцизама постоји члан, који омогућава Влади да смањи акцизу и ублажи цену на тржишту. Да ли ће то и да учини, зависи од Владе која треба да процени да је дошло до поремећаја на тржишту.

„Сви сада меркају и процењују колико ће ово да траје, треба да се води рачуна о конкуренцији домаће привреде, може се десити да се високе цене уграде у цену неких других производа и онда их је тешко избацити. Високе цене горива подижу основицу за ПДВ и приходи државе расту. С друге стране, приходи дистрибутера не расту, јер морају да плате већи износ. Дистрибутерима одговара нижа цена да би била већа потрошња. Високе цене смањују потрошњу, грађани одмах одреагују“.

Као један од разлога за поскупљење, наводи се ниво Дунава, који је низак за пловидбу.

„Није занемраљив разлог. Ми у Србији трошимо трећину горива из увоза, велика већина иде Дунавом, кад вам недостаје трећина, а Дунав има проблема са водостајем, и престао је утовар баржи с гоивом у Мађарској за Србију. Без наде да ће се водостај подићи је озбиљан проблем за низ компанија, држава би могла да предложи неке мере, залихе су пресушиле, да ли ће домаћи произвођач моћи то да поткрепи. Треба се припремити за то“.

Мићовић додаје да због тога нема места за панику, али да се треба добро припремити.

„Треба припремити неке мере, ако крене камионски транспорт као алтернатива то је скупо, да видимо да ли то можемо да олакшамо, да ли можемо да искористимо гориво из робних резерви, има ствари о којима држава може да размисли. Дунав се неће убрзо вратити на ниво за саобраћај“.

Он је навео да су у комуникацији с Министарством рударства, да су им указали на могуће проблеме, уз подсећање да је могуће да „нећемо причати о цени горива, него да ли га има“.

„Ми смо тражили пријем и код министра финансија, како бисмо му представили поглед на политику акцизног опорезивања. Уверени смо да имамо део горива који се троши у Србији, а купљено је у другим земљама. Цело лето смо бележили скок транзитног саобраћаја, а нисмо бележили скок продаје на пумпама. Држава би приходовала, уколико би се направила клима да камиони улазе празни, а излазе препуни. То нисмо успели да презентујемо министру и надамо се да ћемо добити позив“, каже Мићовић.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цене нафте ће пасти на 20 долара за барел

3 (1) ЊУЈОРК – Америчка инвестициона банка „Голдман Сакс” проценила је данас да ће цене …

Широм Аустрије цена дизела пала на испод 1 евра

4.5 (2) Рат око цене нафте измедју Саудијске Арабије и Русије, као и криза око …

Један коментар

  1. Постоји бар један, од стотину разлога ДА ГОРИВО ПОСКУПИ у Србистану !
    Треба само смислити довољно ИДИОТСКИ разлог, а има их на хиљаде, од водостаја Дунава, па до пустињских олуја у Сахари или миграције скакаваца у Саудијској Арабији, па да србски нафташи у садејству са ЛОПОВСКОМ влашћу ове МАФИЈАШКЕ КОЛОНИЈЕ подигну цене горива.
    Просечан Србин вероватно „скаче од среће“ са овако „брижном“ влашћу, која га већ деценијама НЕМИЛИЦЕ ПЉАЧКА !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *