гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0
(0)

Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за око пет динара по литри, показују подаци Удружења нафтних компанија Србије. Нова.рс је проверавала да ли постоји разлика у ценема зависно од градова или продавца. И док продавци најчешће прате једни друге у ценама и разлике су на нивоу динар или два, грађани се генерално жале да је цена горива у Србији висока.

“Српско тржиште је подједнако као и остала тржишта у региону одреаговало на повећање цене сирове нафте, која је у претходних три месеца поскупела чак за око 130 одсто, објашњавају у Удружењу нафтних компанија.

На пумпама у Београду возачи не примећују неке веће разлике међу безинским пумпама, али упозоравају да је гориво скупо у Србији.

“Највише ме нервира када чујем да је цена нафте пала, а то не утиче на цену горива, док чим скочи нафта у свету, овде се одмах помиње поскупљење” прича један Београђанин.

Цене горива у Новом Саду се на већини пумпа разликују у неколико динара или су махом исте. Упркос томе, Новосађани су огорчени ценом горива, говорећи да је најскупље у региону.

“Недавно смо се вратили из Грчке и у Македонији сипали пун резервоар по цени за 30 посто мањој него у Новом Саду. Потпуно ми је несхватљиво што једино Србија не прати глобалне цене нафте, већ бензин само поскупљује, никада не пада” каже Дарко Ледник.

У Крагујевцу је на свим бензинским пумпама цена горива готово уједначена, а разлике у цени варирају од појединачних потрошачких акција које организују пумпе, па су на појединим бензинским станицама, одређеним данима неки деривати јефтинији.

На Гаспромовим пумпана ТНГ – 73,90 динар, БМБ 95 – 134,40, а дизел гориво – 142,90 динара по литру.

На бензинској станици “Кнез петрол” ТНГ је 73,90 динара , БМБ 95 – 134,90 динара, дизел – 143,90, а БМБ 98 – 143,90 динара по литру.

У Краљеву продавци горива већих нафтних компанија, које имају највећи ланац бензинских станица, углавном прате једни друге са ценама горива.

“Догоди се да некада буде мале разлике у ценама. Али, цене у Краљеву су углавном приближне”, каже један од продаваца.

Међутим, евидентно је да на пумпама у овом делу Србије, које врло често држе локални предузетници, цене буду ниже. Тако је рецимо цена литра ТНГ на таквим пумпама и до пет динара јефтинија.

“Дискутабилан је квалитет тог горива. Зато је и цена мања”, прича један од Краљевчана за Нова.рс.

Цене горива у Мајданпеку крећу се од Евро премиум БМБ 95 – 134,40 динара по литри, Г-Дриве Д – 148,90 , Евро дизел – 142,90 дин/Л, Г- дриве 100 – 144,90 дин по литру.

“Цене горива се често мењају и разликују се понекад од пумпе до пумпе. Ми у Мајданпеку немамо пуно избора јер имамо једну пумпу и зато често одем у неки други град да наточим јефтиније гориво. Оно што је главни проблем немамо пумпу за течни нафтни гас. Иако има пуно аутомобила који користе ово гориво, немамо где да га наточимо и морамо да идемо у 80 км удаљени Бор или 50 км удаљено Кучево”, каже Милан Стефановић из Мајданпека.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Један коментар

  1. jebes pet dinara kad moras u svaleraciju trosak je mnogo veci; za vijagru, zeni za kupovinu dok se ne vratis, /a ona ce za to vreme mnogo vise da zaradi/, zandaru za prekoracenu brzinu, ako nisi cicija i snasi za veceru.
    ma nije to problem.
    ovaj nas poglavica, indijanac iz cibuljica, ugledo se na vodju kineza pa oce sve ko on da ima a za to para treba, a ovo sto prikupe jedva njemu za alimente bude, a i on nije los, da ga jebes nece reci nista.
    e da je i tu problem lako bi smo, on je mnogo veci, ovakvih stotinu sitnica vid i mozak nam zamucuje a banditi bosansko-krvatski sami nam gace skidaju i spremaju lance da nas drze ko majmune a kozojebci ce nam jebati zene i srati oko kuce.
    mislim da sam jasan ,,srbine,, pickin dime, al ni to ne ulazi do te tvoje prazne glavdze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend