fbpx

Градска топлана „ошурила” Нишлије

0
(0)

Ниш – Нишлије су и ове зиме веома незадовољне због грејања преко Градске топлане. Овог хладног јануара, чињеница је, грејање је квалитетно и добро, сва постројења комуналног предузећа су укључена и функционишу без већих проблема, али рачуни које су добили ових дана за децембар 2015. изазвали су ново огорчење. У односу на новембарске грејање треба да плате више и до 50 одсто.

Колико је велики „зимски удар” на ионако плитке џепове грађана најбоље говоре коментари испред шалтера нишког ЈКП „Обједињена наплата”. Инжењер Андрија Петровић за „Политику” је прокоментарисао насталу ситуацију:

– Најгоре је што и даље не знамо по ком моделу се обрачунава испоручена топлотна енергија. Јесенас је речено да ћемо имати јефтиније грејање, а сада је испало да је потребно издвојити много више новца. Конкретно за стан од 50 квадрата платио сам децембарски рачун и грејање у износу од 7.800 динара – за фиксни део 1.550, а за варијабилни 6.250. У новембру за исти стан укупан рачун је био око 4.800 динара – за фиксни 1.550, а за варијабилни 3.233 динара. Како је могуће да сам у децембру, који је био топао месец потрошио 60 одсто више топлотне енергије, која се наплаћује у варијабилном делу, него у новембру? Да ли то значи да ће за јануар, који је почео са ниским температурама и хладноћом која траје, рачуни бити још већи?

Ложили и дању и ноћу
У Удружењу председника скупштина станара и међу грађанима отворено се сумња да су децембарски рачуни у Нишу превелики због тога што топлана „Југ” греје потрошаче непрекидно скоро два месеца и дању и ноћу. Објашњење Градске топлане је „да је у овој топлани био квар и да због тога није било могуће искључити постројења, пошто касније не би могла поново да се покрену”. Сумња се да се потрошња енергената за непрекидно „ноћно” грејање потрошача преко топлане „Југ” по свему судећи обрачунава свим корисницима грејања у Нишу.

Управо због нејасноћа око начина обрачуна наплате топлотне енергије, у Нишу је после многобројних протеста почетком 2015. године основано Удружење председника скупштина станара, које је је оспоравало многе одлуке топлане током претходне зиме, организовало протесте, али и водило преговоре са руководствима топлане и града.

Протести су трајали више од десет месеци, чак и преко лета. Међутим, очигледно је да је мало ефекта до сада било, каже за наш лист председник удружења проф. др Ђокица Јовановић.

– Наставићемо са протестима, јер ово што топлана ради грађанима Ниша је класична крађа. Добили смо од економских експерата урађену анализу модалитета наплате. Све и свашта, а што су у топлани измислили, иде и даље на терет грађана. На сваких пет година запосленима у топлани се исплаћују јубиларне награде, а од висине износа по интерном правилнику човеку се диже коса на глави. За јубилеј од десет година радник добија двоструки износ плате, а за 25 година рада чак пет плата. То значи да директор овог предузећа, са месечном основном платом од 140.000 динара за јубилеј од на пример десет година добија 280.000, а за 25 година награду од 700.000 динара. То не постоји, убеђен сам нигде у Србији, и са оваквом пљачком, јер се не крије да све кроз рачуне плаћају грађани Ниша, државни органи морали би мало више да се позабаве – рекао нам је Јовановић.

У Градској топлани тврде да је потрошња енергената у децембру, у односу на новембар била већа и да су зато и рачуни увећани. Директор Слободан Максимовић јуче је као један од „аргумената” посегао дуговања Нишлија која се крећу од 1,2 до 1,5 милијарди динара. Рекао је и „да рачуне не плаћа десет одсто корисника топлотне енергије у Нишу и да су скоро све неплатише добростојеће, односно нису економски угрожени потрошачи”.

Максимовић је посебно нагласио „да би проблем могао бити решен искључењем дужника са мреже грејања, као у многим земљама Европе, где се због појединих власника који не плаћају грејање искључују целе стамбене зграде”.

Тома Тодоровић, Политика

Фото Т. Тодоровић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

5 (2) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *