Хаос у Украјини нема ништа са демократијом и ЕУ, у току отворена побуна и покушај извођења државног удара

Хаос у Украјини нема ништа са демократијом и ЕУ, у току отворена побуна и покушај извођења државног удара

0
(0)

Владајућа коалиција упозорава да је заузимање седишта извршне власти на западу Украјине дириговано из једног центра и да се ради о координираној операцији насилног преузимања власти у земљи

Шеф посланичке групе партије Баткившћина, Арсениј Јацењук, позвао је демонстранте у центру Кијева да пршире „суверену територију протеста“. Тако што би преузели контролу и над простором између Трга (Мајдана) независности и улице Грушевског, у којој су се протеклих дана одиграле главне битке између полиције и демонстраната

НИШТА од смиривања ситуације у Кијеву и Украјини: демонстранти у главном граду земље заузели зграду Министарства поопривреде.

Да све буде још горе: то су учинили припадници покрета „Заједничка ствар“ којима се диригује, по свему судећи, из амричке и британске амбасаде у Кијеву. Чак су објавили: да ће формирати свој „штаб одбране“. А један од вођа тог покрета, Александар Даниљук, чак је објавио да ће из зграде тог министарства „деловати група која ће остваривати функције оружаних снага“

До овог заоштравања – што је такође индикативно – дошло је након објављивања резултата преговора украјинске опозиције и шефа државе Виктора Јануковича.

Ствари се, дакле, додатно и опасно заоштравају.

Демонстранти су већ подигли барикаде око заузетих здања обласних администрација у Лавову и Ровну.

Шеф посланичке групе партије Баткившћина, Арсениј Јацењук, позвао је демонстранте у центру Кијева да прoшире „суверену територију протеста“. Тако што би преузели контролу и над простором између Трга (Мајдана) независности и улице Грушевског, у којој су се протеклих дана одиграле главне битке између полиције и демонстраната.

Демонстранти – њих око 5000 – упали су у зграду обласне администрације и у граду Ивано-Франковску, из које је – само који минут раније – побегао њен шеф Василиј Чуднов.

У граду Черкаси – где је око 5000 демонстраната било заузело седиште извршне власти области, па полиција морала да га „ослобађа“ – данас око 200 локалних „евромајдановаца“ тражи да из притвора буде пуштено свих 58 ухапшених.

А власт – бар засад – нема намеру да попусти.

Утицајни посланик из Јануковичеве Партије региона Михаил Чечетов саопштио је да владајућа странка нема намеру да гласа за поништавање закона усвојених 16. јануара који су заоштрили одговорност за изазивање нереда и масовних немира.

Један од главних људи украјинских комуниста у Врховној Ради (парламенту) – Александар Голуб – истовремено је упозорио да су јучерашњи и ноћашњи упади демонстраната у седишта градских и обласних власти на западу Украјине били усмеравани из једног центра и да су срачунати на насилно преузимање власти у земљи.

На исти закључак навои и вест да је из Доњецка – центра руског и проруског дела Украјине – у Кијев јутрос отишло десет аутобуса са полицајцима.

А парламент атуономне републике Крим огласио се и данас: са позивом Јануковичу да у земљи уведе ванредно стање.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Украјина без доказа да је Лаврову поклоњена икона њена баштина

Украјина без доказа да је Лаврову поклоњена икона њена баштина

4.5 (2) УКРАЈИНСКА амбасада у БиХ није успела да докаже своја права на 300 година …

Нота Додиковог кабинета амбасади Украјине у БиХ: Доставите доказе да је икона ваша баштина

Нота Додиковог кабинета амбасади Украјине у БиХ: Доставите доказе да је икона ваша баштина

3 (2) * „Уколико Амбасада Украјине поседује доказе да је реч о икони која је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend