fbpx

Хитлерови ратници контролишу Европу

0
(0)

СПАЉЕНИ су досијеи 250 Хитлерових нациста који су радили у немачкој Савезној обавештајној служби – БНД, саопштила је пре неколико дана комисија која истражује мрачну прошлост те агенције. Повод за истрагу је откриће веза агената БНД и терористичке групе „Неонацистичко подземље“, која је у протеклој деценији убила око 200 људи, а планирала је извођење великих диверзија и атентате на посланике Бундестага.

Истражитељи кажу да су уништени досијеи службеника БНД који су некада били на значајним позицијама у СС-у, Гестапу и обавештајној агенцији нацистичке партије, а с тим папирима у дим су отишли и подаци о њиховим сарадничким мрежама.

– Неки од тих појединаца били су чак под истрагом за ратне злочине 1945. године – наглашава портпарол истражне комисије Клаус Дитмар Хенке. – Помало сам шокиран тим потезом.

Немачки аналитичари сматрају да запослене у БНД брине расветљавање мрачне прошлости, јер се највећи број нових обавештајаца регрутује из породица старих агената.

Познаваоци света тајних служби истичу да је број Хитлерових агената у БНД био много већи од 250, и да су америчке тајне службе дале уточиште много већем броју нациста него што се могло и замислити. Докази за то откривени су у Националном архиву САД, у документима војне службе ОСС и њене наследнице ЦИА, с којих је тек недавно скинута ознака тајности. Проучавајући ту грађу, историчари проф. Норман Года и проф. Ричард Брајтман направили су извештај под именом „Хитлерова сенка“ који открива да је нацистичка обавештајна мрежа на истоку Европе и у арапским земљама, од неколико хиљада људи, остала практично недирнута после Другог светског рата.
УНИШТИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ АНТОН Духачек, дугогодишњи шеф југословенске обавештајне мреже у иностранству, поделио је активности БНД према СФРЈ на четири периода. По њему, немачка обавештајна служба је до 1962. само пратила политичка и привредна збивања, а до првог преокрета долази у мају исте године кад енглески амбасадор Робертс извештава Форин офис о раздору у партијском врху. Услед заоштравања националног конфликта, БНД ставља под своје окриље једну усташку фракцију, а од 1966. повећава број агената у Југославији. Трећа фаза почиње 1971, кад се БНД активно ангажује у „Хрватском прољећу“ на дестабилизацији Југославије. Финална фаза наступа од 1980/1981, кад на чело БНД долази Клаус Кинкел, који свим средствима подстиче разбијање Југославије.

Одлучујући фактор за ангажовање нацистичких шпијуна у западном безбедносном систему био је Хладни рат, каже историчар проф. др Милан Ристовић, с Филозофског факултета у Београду.

– Американцима су били потребни везе и људи, а њих су имали функционери нацистичког система обавештајних служби. Бивши нацистички обавештајци користили су ситуацију и фабриковали лажне информације да би дали себи на значају: свесно су заоштравали односе Истока и Запада представљајући да Руси само што нису напали, појачавајући тако хладноратовску параноју.

Уговор с новим послодавцима Вилијемом Донованом, шефом ОСС, и Аленом Далесом, будућим директором ЦИА, направио је још 1945. нацистички генерал Рајнхард Гелен, командант обавештајног одељења генералштаба Вермахта – сектор исток. Он је реконструисао нацистичку агентуру која је до 1955. деловала под кодним именом ОГ (Организација Гелен), а онда је озваничена као БНД – Савезна обавештајна служба Немачке.

Недавно отворени амерички архиви откривају да су нацисти после Другог светског рата организовали и обучили и прве арапске тајне службе и терористе. Геленови агенти су за Рачун Запада обновили сарадњу и с великим муфтијом јерусалимским, Хаџ Амином ал-Хусеинијем, који је од Трећег рајха добијао астрономску плату од 50.000 рајхсмарака да регрутује муслимане за јединице вафен СС. Историчари истичу Хусеинијеве посете Загребу и Сарајеву, ради формирања злогласне муслиманске СС „Ханџар“ дивизије.

У документима ЦИА пише да је Муфтија Хусеини, стриц Садама Хусеина, због злочина ухапшен после Другог светског рата, али да су му нацисти у служби Америке омогућили бекство у Бејрут јер је „врло користан због огромног утицаја међу Арапима“. Истраживачи су у Националном архиву САД открили да је у Египат склоњен Вилхелм Бајзнер, шеф немачке нацистичке политичке полиције у НДХ у време „када су хрватске усташе чиниле најстрашније злочине над Србима и Јеврејима“. Он је у Каиру наставио сарадњу с Гамалом Абделом Насером, будућим председником и саоснивачем Покрета несврстаних који је током рата био – нацистички агент, откривају распечаћене архиве ОСС и ЦИА!

Историчари наглашавају да је после Другог светског рата у свим окупационим зонама Немачке био усвојен исти принцип денацификације, али од њега се убрзо одступило, јер окупациони систем није имао довољно људи .

– Тако је дошло до компромиса с бившим нацистима који су били неопходни за вођење администрације – каже проф. Ристовић. – Немци су тада измислили ироничан термин „персил-потврде“, по чувеном детерџенту. Наиме, људима који је требало да се запосле у администрацији, била су потребна уверења да нису били у нацистичкој партији, да нису чинили злочине и слично, а „опране биографије“ су им издавале углавном бивше колеге из националсоцијалистичке партије!

СВИ КРАЈАЧИЋЕВИ ЉУДИ

НЕМАЧКИ експерт за тајне службе Ерих Шмит Ембаум каже да је судбина Југославије одлучена крајем осамдесетих година, кад је БНД помирио усташку емиграцију и национал-комунисте у Југославији.

– Везе између хрватских сецесиониста и БНД постале су изузетно чврсте и од тог тренутка надаље све одлуке у Загребу, на плану стратешких и персоналних питања, доношене су у договору Крајачићевог круга и БНД инстанци усташких емиграната – каже Ембаум.

Он наглашава да је Иван Крајачић Стево, најближи Титов сарадник, совјетски агент и дугогодишњи шеф хрватске Удбе утемељио организацију којој су припадали Фрањо Туђман, Стјепан Месић, Јосип Бољковац, Јосип Манолић и фра Томислав Дука, а касније су се прикључили Мартин Шпегељ, Јанко Бобетко и Звонимир Червенко.

 

Новости, 2011

фото: Bettmann/CORBIS

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Први авионски летови у Европи у редовном саобраћају почињу 1. маја

5 (2) Нискобуџетна авио компанија „Визер“ најавила је да од 1. маја обнавља летове са …

БРИСЕЛ У ПАНИЦИ: Чак 71% Италијана верује у распад ЕУ, траже излазак из ауторитарне организације!

5 (2) Иако је Лига Матеа Салвиниј у овом моменту у опозицији период који су …

5 Коментара

 1. frau Merkel mir jetzt vierte Reich zu erklären …. danke!

 2. Sta traze Evropljani u Afganistanu punih 16 Godina?
  Postoje Evropljani u Evropi, koji se brinu za Terorizam u Evropi.

 3. MI IMAMO HITLERA U PANTALONAMA?
  Zove se Angela Merkel, i vodi Ratove Dronovima kao Obama!

 4. PRAVIMO SE CORAVI, KAO DA NE PRIMECUJEMO
  da Nacisti upravljaju Evropskom Unijom, i vode Ratove po Africi
  i Bliskom Istoku! Nemascka je braon, i njom vladaju Nacisti! Mi
  ne trebamo Hitlera, Mi imamo Hitlera, on je medju nama vec pu
  nih 65 Godina, i Svet to mirno posmatra!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *