fbpx

Ђинђићев па Вучићев експерт за тендере: Србија је дошла до нивоа када више не може да се задужује

0
(0)

Београд — Влада ће сутра представити сет мера које се односе на консолидацију јавни финансија и структурне реформе, најавио је саветник вицепремијера Вучића, Синиша Мали.

„Мере које ћемо презентовати сутра представљају прекретницу у томе да се више нећемо задуживати, већ ћемо ‘стегнути каиш’ и трошити колико зарађујемо“, рекао је саветник првог потпредседника владе Александра Вучића, задужен за привреду и финансија Синиша Мали, гостујући на телевизији Пинк.

Према нејговим речима, наша држава је сада дошла до нивоа када више не можемо да се задужујемо и због тога је неопходно направити одржив модел развоја. 

Мали је нагласио да ће се мењати и полтика субвенција, и то пре свега оних која се односе на субвенционисање јавних предузећа, а мере које ће бити предложене подразумеваће смањење тих субвенција. 

Професионализација менаџмента, увођење нових процедура и начина управљања, који су карактеристични за приватне компаније, биће уведена и у јавна предузећа, навео је он и додао да ће налажење страних инвеститора смањити субвенционисање јавног сектора. 

Субвенције које се дају компанијама за новоотворена радна места су оправдане, истакао је Мали. 

Очекује се да се ефикти ових мера осете и на средњи рок, рекао је Мали и навео да ће се мере које се односе на додатно опорезивање плата, тицати примања већих од просечних у јавном сектору. 

Други сет мера, према његовим речима, усмерен је на повећање привредних активности, подстицање извоза и повећање БДП-а, предочио је Мали. 

Намера је да се подигне ниво привредног раста, и да приватни сектор постане носилац привредног развоја као што је то у свим развијеним земљама света. 

Према његовим речима, сада то није случај јер велики део БДП потиче од јавног сектора у којем су плате за око 30 одсто веће него у приватном сектору. 

Говорећи о кредиту који би Србија требало да добије од Уједињених Арапских Емирата до краја године по повољним условима, уз каматну стопу од један одсто на годишњем нивоу, Мали је навео да постоје два начина да се употреби тај новац. 

Један је да се враћају страри скупи кредити, а други је да се тај новац пласира у привреду по повољнијим условима како би се покренула производња и како би и грађани осетили ефекте. 

Емирати су, према његовим речима, перјаница инвестиција на светском нивоу и где они оду, и други долазе за њима.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скупо задуживање Србије

4 (4) Србија се ових дана задужила на светском финансијском тржишти још две милијарде евра …

Власт каже – задуживање било јефтино, економисти да улазимо у дужничко ропство

5 (4) Министар финансија каже да је исплата сто евра грађанима Србије заправо сигнал колико …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *