Хрвати извлаче највеће профите из Србије

0
(0)

У СРБИЈУ је, у првих шест месеци, ушло око пола милијарде евра из иностранства. Када се од тога одузме 229 милиона евра колико је из земље изашло, остаје нам „чисто“ 286,45 милиона евра. Хрватска је држава из које нам је стигло највише новца, али је уједно и она у коју је отишло чак 40 одсто укупног одлива готовине из Србије.

– Највећи прилив за првих шест месеци ове године имамо из Хрватске, 104,3 милиона евра – показују подаци Народне банке Србије. – Међутим, управо у ову државу одлива се највише новца из Србије, више од 117 милиона евра.

Из овога произилази да је из Србије више новца отишло у Хрватску него што је одатле унето у нашу земљу, што није за чуђење с обзиром на бројне хрватске компаније које послују код нас. То доказује и податак да се, када је реч о Хрватској, чак 111,57 милиона евра одлива књижи као „одлив по основу улагања страних држављана и фирми“ у Србију.

Значајнији минус у „размени“ инвестиција Србија има још само са Данском, одакле је ушло свега 300.000 евра, али је зато у Данску изнето 40,36 милиона евра. Овај податак може да збуни само уколико се не зна да је овдашњи „Теленор“ у стопроцентном власништву компаније из Данске.

Како показују подаци НБС, Србија има минус у погледу директних страних инвестиција са још 14 земаља, али су они сви, појединачно гледано, испод милион евра. Са Турском је минус у размени око 761.000 евра, док је најмањи са Соломонским остврвима, свега 6.000 евра. Чак је са Турском вишак „извезених“ инвестиција остварен због тога што су наши држављани улагали у ту земљу, док је код Соломонских острва супротан случај – новац је изнет по основу улагања странаца у Србију.

Када је реч о нето приливу, најбоље „стојимо“ са Мађарском, одакле нам је ушло „чисто“ 43,69 милиона евра. Следи Холандија, где су такође регистроване многе фирме које послују у Србији, са нето приливом инвестиција од 43,62 милиона евра. Изнад 40 милиона „претекло“ нам је и код Румуније, док је Аустрија следећа на листи.

 ДЕВИЧАНСКА ОСТРВА

НА Британска Девичанска Острва из Србије се за шест месеци одлило 9,6 милиона евра кеша, по основу улагања која су имали страни држављани и фирме у нашој земљи. Истовремено из овог пореског раја у Србију је ушло 10,5 милиона евра.

Интересантно је да је у Швајцарску изнето нешто више од 14 милиона евра готовине, и то „по основу улагања домаћих држављана и фирми у иностранство“. Ово је истовремено и највећи износ који су домаћа правна и физичка лица изнела из Србије у неку државу, по основу улагања у иностранство.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Погинула оба пилота „мига 21” који је данас пао у рејону села Брасина код Малог Зворника (фото, видео)

5 (1) Током извршења редовног летачког задатка јутрос око 9 часова срушио се авион „миг …

Косово* никада неће добити чланство у УН па таман по цену грађанског рата у Србији!

3.7 (3) Председник Албаније Иљир Мета, изјавио на 75. заседању УН, да би чланство Косова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *