Настављена обнова Ђурђевих ступова

0
(0)

СРЕДСТВИМА које је обезбедило Министарство културе, стручњаци Завода за заштиту споменика културе наставили су радове на обнови манастира Ђурђеви ступови код Новог Пазара, задужбине Стефана Немање из 12. века. Као светско културно добро, Ђурђеви ступови су, заједно са Старим Расом, Сопоћанима и Петровом црквом, од 1978. године под заштитом Унеска.

Како истиче отац Герасим, игуман манастира, радиће се на источном фронтому централне, цркве Светог Ђорђа, фасади и кулама (ступовима) по којима је ова светиња у Средњем веку добила име.

– Радујемо се наставку обнове, а посебно наставку зидања јужне куле, где су радови прекинути претпрошле године. Са летошњим радовима, који ће, надамо се, бити настављени и идуће године, Ступови су све ближи свом оригиналном изгледу. Једва чекамо дан да сазидамо велике куле и да звонима позовемо вернике из Дежевске и Постењачке долине на молитве – каже отац Герасим.

Кроз бурну историју, манастир Ђурђеви ступови, подигнут ба брду изнад Новог Пазара, видљивом са свих страна, више пута је рушен и обнављан, а у њему дуже од три века није било монаха. Изградњом новог конака и вишедеценијским радовима које је још пре три деценије започео покојни академик Јован Нешковић, манастир је „оживео“ и из године у годину све је ближи изгледу какав је имао када га је ктитор Стефан Немања подигао, у знак своје моћи и као један од симбола прве српске државе.

Док трају радови на Ђурђевим ступовима, светињу, оца Герасима и његово братство, свакоднево обилази на стотине познатих и мање познатих верника и туриста који желе да виде: како напредују радови, да дају своје прилоге за обнову, али и да се духовно окрепе и јачи наставе своје свакодневне послове и обавезе.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија обновила дрвену царску палату првог Романова која је – једно од светских чуда

0 (0) * Због слободне композиције којом је изграђена, засебних кула различитих висина и кровова у …

Асад: Ослобађање територија од окупатора и обнова земље главни приоритети

0 (0) Обнова земље и ослобађање целокупне територије Сирије од окупатора су главни приоритет за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend