Хрвати јавно хвале нову владу Поглавника Вучића, поред премијерке и два министра они би још места у влади

Хрвати јавно хвале нову владу Поглавника Вучића, поред премијерке и два министра они би још места у влади

5
(3)

Загребачки „Јутарњи лист“ констатује данас да је за Хрватску добра вест да Ивица Дачић неће више бити у влади Србије.

Они истичу да је председник Србије Александар Вучић на јучерашњој конференцији за новинаре дао неколико, како то види овај лист, важних и добрих информација за Хрватску, као она да ће у влади бити представници хрватске мањине у Србији.

То што у будућој влади неће бити лидер СПС и што ће тастранка имати мање ресора, уз цитирање Вучића са конференције да је влада „могла и без њих“, лист види као „добру вест за Загреб“.

„Није тајна да је Дачић био препрека у нормализацији односа. На Хрватској је (пре)често јачао свој политички имиџ у Србији. И Вучић је, али он је већ више пута показао да је спреман на коперниканске обрте“, наводи лист.

Лист са задововољствим констатује да ће у влади бити представници хрватске мањине у Србији и подсећа и да је хрватски амбасадор у Србији Хидајет Бишчевић изјавио да је добио обећања Београда да ће представници хрватске заједнице учествовати у раду владе, као и покрајинских и локалних власти.

„Вучић је свестан да се мора што више приближити ЕУ, овог лета му је немачки министар економије Петер Алтмајер најавио додатна улагања, али уз услов да прихвати ЕУ политике. Хрватска на том путу може бити партнер, посебно ова Пленковићева влада. Добросуседска сарадња увек је позитивно оцењена у Бриселу“, тумачи Јутарњи рнајаву значајнијег учешћа представника мањина у новој влади.

Лист даље наводи да се из изјава званичника претходних дана могло наслутити да се дешава нешто позитивно у смислу хрватско-српских односа, пре свега из изјава Вучића и шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана.

Вучић је тада рекао, цитира Јутарњи, да је за два народа добро да се приближавају а не удаљавају, као и да „смо много мањи и једни и други него што о себи мислимо“ и том приликом нагласио потребу очувања мира и бољег заједничког живота Срба и Хрвата.

„Не треба очекивати муњевите потезе јер Русија и даље “дува за врат“ Вучићу, а око тог врата и даље “виси“ питање Косова, али најављени потези Београда дају мјеста умереном оптимизму“, закључује лист.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ана Брнабић: Сви грађани који су вакцинисани ће од од 1. маја добијати дигиталне ковид сертификате

Ана Брнабић: Сви грађани који су вакцинисани ће од од 1. маја добијати дигиталне ковид сертификате

3.7 (3) Београд – Премијерка Ана Брнабић најавила је данас да ће вакцинисани грађани Србије …

Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломијете нарко фашисте у Србији

Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломијете нарко фашисте у Србији

5 (15) Као прво да баталите губљење времена јер мислите да ће вам ЕУ комесари …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend