Хрватска прерађивачка индустрија пред крахом после уласка у ЕУ

0
(0)

Загреб — Месо и месне прерађевине из ЕУ ће у Хрватској бити јефтиније и до 40 одсто, пише Вечерњи лист.

Хрватска прехрамбена индустрија је на ногама! Укидањем царина на храну из ЕУ од 10 до 40 одсто, трговци ће полице напунити јефтинијом увозном робом. С друге стране хрватска прехрамбена индустрија нема простора за спуштање цена да би задржали тржиште.

А да ствар буде још гора, док се најављује појефтињење увозних производа, хрватски Дукат, Виндија и Меггле најављују поскупљење млека и млчних производа од 10 до 25 %, што правдају “вртоглавим растом улазних трошкова, посебное енергената”. 

Трговачки ланци у власништву компанија из ЕУ ушли су у оштру кампању за привлачење купаца јефтинијом увозном робом па познаваоци прилика очекују помор хрватских компанија у пољопривредно-прехрамбеној индустрији, поготову у производњи меса, месних прерађевина, брашна, уља, вина, шећера… 

И овај месец запосленост у индустрији пала је 6 % у односу на прошлу годину, а те су гране досад једине одолевале кризи. Највећа ће се битка водити за храну, јер код одеће и обуће нема значајнијих промена у царинском режиму, док су луксузни производи већ појефтинили од почетка године. 

Држава је укинула 30 % пореза на луксузну робу као што су сатови, накит, крзнене бунде и слично, за које се засад одобрава 20 до 30 % попуста тек на плаћање готовином. 

У трговини игру засад воде немачки и аустријски ланци Лидл, Кауфланд и Интерспар, док се домаћи ланци Конзум, Плодине и НТЛ још не истрчавају и „противнапад“ чувају за лето и јесен. Након јефтинијих сладоледа најновија Лидлова ‘Унија ниских циена’ доноси тако снижења сухомеснатих производа за 10 до 17 %, управо оних од којих се Хрватска досад штитила високим увозним царинама и до 40 %. 

Председник управе Коестлина Крешимир Пајић уверен је да ће 25 % компанија у прехрамбеној индустрији банкротирати, 25 % променити власника, а опстат ће они који су раније изашли на иноземна тржишта. 

„Следи нам пример Мађарске, у којој су уласком у ЕУ цене хране пале 30 до 40 %, што је у једну руку и добро јер људи код нас више неће копати по контејнерима“, каже Пајић коментирајући и најновију ситуацију између Краша и Кауфланда. Краш је затражио од министара Линића и Јаковине да га заштите од избацивања његових производа с полица тог трговачког ланца. 

Домаћи произвођачи и иначе очекују да инспекције контролише квалитет увозне робе. 

„Кауфланд је јачи и од хрватске државе. Што им може један хрватски министар“, пита Пајић истичући да се у домаћој прехрамбеној и кондиторској индустрији, нажалост, све своди на то имаш ли робу и контакте да је продаш или немаш. 

У очекивању још веће конкуренције на домаћем тржишту, у Коестлину су сретни што су свој извоз повећали на 60 %, једнако као и вараждинска Кока, која пут до инотржишта гради готово два десетлећа и лани је извоз повећала додатних 7 %. Али чињеница је да ће се, посебно у месној и млечној индустрији, тешко изборити са увозним производима попут меса и месних прерађевина, сирева који су и уз високе заштитне царине преплављивали хрватско тржиште јер се нису предузимале никакве друге мере да би се смањио увоз.

 

Вечерњи лист

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Макрон тражи да се ЕУ осамостаљује од САД и постане пол у светској политици као Кина

5 (2) * Оценио да Савет безбедности УН  не функционише и да је то додатни …

Србија ће са првом српском владом одмах и безусловно прекинути све „евро интеграције“

3.9 (7) Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици (Фабризи) изјавио је да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend