понедељак , 21 септембра 2020

Хрватска усташама који су рат провели у уништавању Срба даје бенефициране пензије где се једна година клања Срба рачуна као две

0
(0)

Према хрватским законима, свака година проведена у оружаним формацијама усташке НДХ, савезнице нацистичке Немачке у Другом светском рату, рачуна се као две године радног стажа!? Исто се рачунају и године које су усташе провеле у ратном заробљеништву након 1945. године.

Према званичним подацима, више од 13 хиљада припадника усташких јединица, припадника „тјелесног здруга“ поглавника Анте Павелића, домобрана и „оружника“, и њихових чланова породица примају пензије „домовинске војске“.

Те пензије исплаћују се од 1993. године, када је Хрватски сабор, којим је тада председавао Стјепан Месић, омогућио такав законски основ.

Процедура је следећа: потребно је показати да је одређено лице које тражи пензију служило у усташкој војсци или домобранима од 1941. до 1945. године.

Након попуњеног обрасца о служењу у усташкој војсци, евентуалним одликовањима и кратком описом кретања у оружаним снагама НДХ, особа може добити пензију.

Уверење о припадности усташама издају два ветеранска удружења – Друштво ратних ветерана „Хрватски домобран“ и Друштво бивших војника регуларне хрватске војске.

Они који немају никакав писмени документ о припадности тој војсци, могу приложити фотографију којој доказују припадност усташама или оверене изјаве два сведока.

Пошто се већина војне грађе из доба НДХ чува се у Војном архиву Министарства одбране Србије, један број оних који желе усташке пензије морају да поднесу захтев и потраже доказе о свом учествовању у оружаним снагама НДХ управо у Београду.

Изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, припадници усташке војске у том су закону названи „Домовинска војска 17. 4. 1941. – 15. 5. 1945.“

Према писању неких медија, Хрвати за војнике НДХ годишње издвајају 348 милиона куна.

НДХ је била члан Хитлерове коалиције, у њој су важили расни закони према Србима, Јеврејима и Ромима, а усташке јединице биле су регуларне трупе, које су отварале концентационе логоре и вршиле најстрашније злочине.

НДХ је била једина чланица нацистичке коалиције која је имала посебне логоре за децу (српске малишане са Козаре).

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗЛАТНО ДОБА Могуће смањење пензија у Србији

3.9 (7) Професор емеритус Алфа универзитета Љубомир Маџар сагласан је са оценом Фискалном савета Србије …

ПСИХОПАТА опет поручује да неће бити смањења плата и пензија а лаже чим зине!

3.7 (3) СРБИЈА ће поднети кризу због короне, не лако, али лакше него друге земље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *