И Данска ублажава мере, од маја се отварају вртићи и основне школе

И Данска ублажава мере, од маја се отварају вртићи и основне школе

Данска и Аустрија обавестиле су Европску комисију и земље чланице ЕУ о намери да постепено ублажавају ванредне мере уведене у тим земљама након избијања пандемије, изјавио је портпарол Европске Kомисије Ерик Мамер. Kако је рекао, детаљни планови нормализације стања нису још познати, али је јасно да ће се мере спроводити постепено уз даљу примену мера заштите

Две земље међу првима су најавиле да су припремиле излазну стратегију, односно начин на који ће постепено излазити из кризног периода и омогућити да се животи људи врате у нормално стање.

Данска је најавила постепену нормализацију стања уколико грађани наставе да се понашају одговорно и поштују препоруке државе и лекара.

Од 15. маја у тој земљи ће поново бити отворени вртићи и основне школе за ниже разреде, како би родитељима био омогућен повратак на посао, пре свега у приватном сектору.

Ресторани, тржни центри, спортски и слични објекти у Данској остају затворени, као и границе, а до 1. агвуста неће бити укидана ни забрана окупљања више од десет особа.

Аустрија следеће седмице има намеру да одобри отварање малих продавница за ограничен број купаца, који морају да поштују мере опреза, док би остале продавнице, као и фризерски салони, могли да буду отворени до краја месеца, да би се потом прешло на даљу нормализацију живота.

Забрана масовних окупљања, како је планирано, у Аустрији ће трајати до јуна.

Земље чланице ЕУ саме доносе одлуке о мерама које се спроводе током пандемије, али тим мерама координира Европска комисија, додао је Ерик Мамер и за сутра најавио састанак Европске комисије на коме ће бити усвојене смернице за излазак из кризе.

Циљ је, како је рекао Мамер, да се из кризе изађе на усклађен начин.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Дојче веле: Повећан број вакцинисаних који тешко обољевају од ковида

Дојче веле: Повећан број вакцинисаних који тешко обољевају од ковида

Случајеви „пробоја имунитета“ укључују инфекције људи који су у потпуности вакцинисани, а и даље су …

Упркос вакцинацији Европа поново епицентар пандемије

Упркос вакцинацији Европа поново епицентар пандемије

Прошле јесени без вакцина било неупоредиво мање оболелих и преминулих. Епидемиолози се сада позивају на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *