И праисторијске жене носиле шнале: Значајна открића археолога на Јеринином брду код Баточине

5
(1)

НА Јеринином брду изнад пећине Градац, код истоименог села на старом путу Крагујевац – Баточина, археолози Народног музеја и Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца крајем прошле године пронашли су више предмета, међу којима је и женска шнала из праисторије. Такође, пронађени су и предмети из четвртог, шестог и деветог века, ексклузивно за „Новости“ открива директор Културног центра „Доситеј Обрадовић“ у Баточини Душан Поповић.

Он није желео да говори о детаљима док се пронађени предмети не обраде, али нам је открио да је у плану да се уреди цело брдо, под којим је пећина Градац, једно од четири заштићена локалитета на територији општине Баточина.

– Планирамо да купимо парцелу и да направимо парк у који бисмо поставили статуе свега што је пронађено у пећини, попут праисторијског медведа, лисице и зуба мамута, тако да би посетиоци могли да виде шта је све живело у пећини кроз историју – каже Поповић. – У близини су и остаци Ерићке воденице из 18. века и река Лепеница, што би, сматрамо, било занимљива целина за туристе. У сваком случају, веома смо захвални Заводу за заштиту споменика културе и кустосу-археологу Народног музеја Крагујевац Игору Ђуровићу, који су прошлог месеца завршили археолошка ископавања, и заменику председника СО Баточина Ненаду Милићу, који је обезбедио новчана средства за њихов рад.

Историчар Марко Станојевић подсећа да су археолошка и научна истраживања пећине Градац потврдила да је човек од најстаријих времена живео на овим просторима. Пећина потиче из доба палеолита и настала је око 25.000 година пре нове ере. Представља један од најстаријих локалитета у Србији и једно од првих места праживота у нашој држави.

– У њој су нађени једини фосил квартарног човека на Балкану, разни шиљци, два огњишта и сачувани профили у чијим су стратумима били остаци животињског света током последњег леденог доба. У пећини је живела људска заједница која је бројала петнаестак чланова, а судећи по пронађеним костима и каменим алаткама, били су номади и бавили су се ловом – подсећа Станојевић.

Станојевић показује Јеринино брдо

РАНИЈА ОТКРИЋА

ПРВА истраживања овог локалитета обавио је агроном из Свилајнца Иван Драшкоци, који је 1942. године пронашао наушницу и огрлицу из раног средњег века. Ископавања су вршена 1952. и 1967. године. На локалитетима Јерининог и Донићког брда пронађене су занимљиве фибуле које припадају касној античкој уметности. Пронађено је и доста посуда различитог порекла, новац из времена Јустинијана Првог, кости домаћих и дивљих животиња и риба. Откривена је и црква која потиче из раног средњег века. На платоу се налазе гробови, а испод њега остаци Ерићке воденице из 18. века.

З. Глигоријевић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Петиција љутих ИТ фриленсера кружи интернетом

0 (0) Инфлуенсери, фриленсери, јутјубери, програмери, преводиоци и други који послове налазе на разним иностраним …

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (2) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend