И у Румунији – ПРОТИВ САБОРА на коме би ватикански подрепаш да себи потчини ПРАВОСЛАВЉЕ и припреми његово уништење

0
(0)

Следећи иницијативу коментара и саопштења неколико теолога, архијереја и Светих синода, недавно се појавила петиција на интернету (можете погледати овде), упућена патријарху и Светом Синоду Румунске Православне Цркве, у вези са Свеправославним сабором, који се све више ближи.

Screen Shot 2016-06-06 at 11.16.41 PM

Аутори петиције указују на оба проблема – организациони, као и проблем теолошких и канонских питања – која су покренута од стране Синода Бугарске, Антиохијске, Грчке, Грузијске, и Руске, и других  Цркава, и позивају своје архијереје да поново размотре учешће на Свеправославном сабору на Криту овог месеца, или барем да се заузму за одлагање сабора.

ТЕКСТ ПЕТИЦИЈЕ:

Светом Синоду Румунске Православне Цркве

У светлу Светог и Великог сабора, планираном за период од 16. до 27. јуна 2016.год.

Његовој светости патријарху Данилу,

њиховим преосвештенствима митрополитима и епископима,

Христос Васкрсе!

Иако је време које је прошло од објављивања докумената предложених за усвајање од стране „Светог и Великог сабора Православне Цркве“, који је планиран да почне за две недеље на Криту, било невероватно кратко, већ су се појавиле бројне дебате о њима на свеправославном нивоу. Тако је и указано на то да су неки догматски, канонски, и доктринарни аспекти, као и правила организације и функционисања сабора, изазвали велика питања и спорове.

Самим тим да су такви извештаји проистекли од црквених личности (свештеници високих чинова, монаси, теолози, лаици), и, штавише, чак и Светих Синода неколико патријаршија и аутокефалних или аутономних цркава (укључујући и одлуку од 1. јуна, 2016. Светог Синода Бугарске Православне Цркве да напусти „Свети и Велики сабор“, ако не буде одложен у циљу ревидирања његове организације и теолошких докумената припремљених за сабор), даје нам важне разлоге да се придружимо у њиховој зебњи, и са детињом љубављу вас молимо да не присуствујете овом састанку и да се заузмете за његово одлагање док свако питање покренуто, а односи се на организацију и функционисање сабора, као и његове документе, не буде разјашњено (истичемо овде да у поређењу са више деценија, током којих су теолози, позвани да припреме документацију, анализирали и дискутовали о њеном садржају, дубоко је погрешно и изузетно опасно дати Цркви у целини само неколико месеци да анализира и укаже на своје примедбе, и само неколико дана помесним црквама да прими и разматри ове приговоре и опсервације у целости).

Ако из неког разлога још увек себе сматрате обавезним да путујете на Крит, верујемо да је најбоља, колико год је то могуће, и најверодостојнија позиција да се обезбеди одлагање и реорганизација сабора и поновно формулисање његових евентуалних одлука, укључујући и тода одбијете да потпишете предложене документе.

Ми желимо да „Велики и Свети сабор Православне Цркве“ буде  ослобођен контрадикција и мрља, јер само на тај начин може да послужи Цркви, нашој деци, и целом свету, а не да постане непотребна прилика за расколе и апостасије од светих отаца.

Потписује дeо пуноте отачаствене Цркве, који се моли да Дух Свети буде са вашим Преосвештенствима и да вас ојача у сваком добром и православном делу Цркве Господа нашега Исуса Христа.

Данас, 2. јуна, 2016. године

На празник Светог Нићифора Исповедника, патријарха цариградског

и Светог Јована Новог од Суцеава

Код нас ни патријарси ни сабори никада нису могли да уведу нешто ново, јер је чувар благочешћа код нас увек било само тело цркве, тј. сам народ, који свагда жели да своју веру сачува непромењену и сагласну вери светих отаца.

Из ,,Окружне Посланице ” Источних Патријараха 1848.год.

Извор: pravoslavie.ru

Припремила екипа Фб странице «Православље живот вечни»

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сто утицајних конзервативних католика оптужило папу Франциска за клањање идолима

0 (0) СТО католичких прелата и свештеника и светосних научника оптужило је папу Франциска за …

Лажи екуменизма

4.6 (11) Прва и главна лаж екуменизма је теорија о „историјски узрокованим поделама цркава“. Црква, коју …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend