fbpx

Идиотизам: О народном трошку до Еквадора

0
(0)

Из Црне Горе и Словеније ниједан посланик није отишао на Интерпарламентарну унију у Еквадор због великих финансијских трошкова, сазнаје „Блиц“ у скупштинама тих земаља. На тај скуп највероватније никога нису послали ни Македонци, док ће Хрватски сабор представљати само један парламентарац. Босна и Херцеговина има три, а парламентарна делегација Србије највише својих представника у региону – четири.

Ти подаци још више иду у прилог тврдњама појединих аналитичара да се пре ради о посланичком туризму наших парламентараца о државном трошку него о важности учешћа на Интерпарламентарној унији, која је почела јуче и траје до 27. марта.

У Кито, главни град Еквадора, отпутовали су посланици Марија Обрадовић (СНС), Нада Колунџија (ДС) Владимир Маринковић (СДПС) и генерална секретарка Скупштине Јана Љубичић. Најјефтинија авионска карта из Београда до Китоа кошта 2.358 долара, тако да су само за превоз морали да издвоје готово 10.000 долара, плус дневнице, које су најмање по 50 евра.

[quote]Четворка и у Даблину
Скупштина Србије шаље четворочлану делегацију и на дводневну Међупарламентарну конференцију у Даблину. У главни град Ирске путују Милош Алигрудић (ДСС), Љубиша Стојмировић (СНС), Игор Бечић (СНС) и Константин Самофалов (ДС).[/quote]

Није спорно да Србија шаље парламентарце на међународне скупове, наводе наши саговорници, али је проблем што је наша скупштинска делегација по неписаном правилу најбројнија, бар када је реч о земљама из окружења.

Нико од посланика с којима је „Блиц“ јуче контактирао није желео да коментарише зашто је Србија послала четири представника на скуп у Еквадор, док су поједине наше комшије одустале од пута због великих трошкова. Сви су се правдали тиме да нису за то одговорни.
Наши саговорници из парламента, међутим, наводе да за састав делегација које путују по свету гласају готово све странке у Одбору за спољне послове Скупштине Србије. Без њихове сагласности то не би било могуће, а како наводе наши извори, то је једна од ретких одлука тог тела која по правилу добија апсолутну подршку свих парламентарних партија.

– Углавном су увек у делегацији представници и власти и опозиције, а онда никоме није битан број посланика који путују или њихов трошак, док све партије подржавају њен састав – истичу наши саговорници.

 

Блиц

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Житије једног Жике

5 (10) Ово је прича о једном Жики. Неко би рекао о било ком Жики. …

Драматично упозорење РХМЗ: Стижу обилне падавине и олујни ветар

4 (1) Према најавама метеоролога, данас после подне и увече, као и у петак и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *