Икеа гробар српских фирми

0
(0)

Купци у Србији радују се доласку чувене шведске Икее, али домаћи произвођачи намештаја плаше се да ће им продаја значајно пасти.

За то им даје право рачуница да је пад продаје хрватских и румунских произвођача након доласка шведског гиганта у те земље пао је за око 45 одсто.

Истина, купци у Бугарској нису били очарани чувеном фабриком, па је избегнут колапс тамошње индустрије намештаја.

Срби ће засад у београдској Икеи од домаћих производа моћи да купе само даске за сечење и оклагије фирме Стандард фурнитур из Ћуприје.

Да ли ће и друге домаће фирме успети да се повежу са Швеђанима остаје да се види.

Оснивач компаније Далас из Тутина Џемо Шаховић каже да је упозоравао надлежне и Владу Србије на проблеме које могу имати домаћи произвођачи намештаја.

Опет субвенције

– Икеа је у старту добила многе привилегије од Владе Србије: најбољу локацију, државне субвенције, јефтну сировину и радну снагу. Бојим се да ће неки домаћи произвођачи потпуно пропасти, а неки ће морати да отпуштају раднике. Швеђани ће запослити 300 радника за мале плате, а без посла лако може остати неколико хиљада људи, који су барем код нас у Новом Пазару и Тутину били солидно плаћени – истиче Шаховић за „Вести“.

Нови Пазар и Тутин познати су у Србији и Европи по добром намештају (Далас, Нумановић, Тахировић, Елан, Херса, ДА-СА и други).

Шаховић каже да само у ове две општине упошљавају више од 2.000 људи и да су једна смо од ретких здравих грана привреде која још релативно добро ради и даје посао новим радницима.

Он сматра да све то може бити угрожено јер ће Икеа донети јефтинији намештај из Кине и других делова света.

Теши се да ће у Санџаку, где се углавном производе лежајеви и гарнитуре, мало боље проћи од оних који попут Матиза или Форма идеале производе плочасти намештај

Срамна кампања државе

Милија Милосављевић, власник Ктитора, даје још црње прогнозе.

Он за „Вести“ каже да се у Србији радују отварању 400 радних места иако ће 7.000 људи остати без посла.

– Срамота је да држава посвети толику пажњу једној фирми. Икеа ће ценама и маркетишки да уништи домаће произвођаче. По цео дан се на телевизијама врте приче о Икеи. Кад је неки домаћи произвођач добио такав простор?! – пита Милосављевић.

Јеша Ерчић, секретар Удружења за шумарство, прераду дрвета, индустрију намештаја и папира у Привредној комори Србије каже да би држава требало да помогне домаћим произвођачима да вишак намештаја који ће настати извезу у иностранство.

Србија сада чак 78 одсто свог намештаја извози у ЕУ. Тај проценат би доласком Икее требало додатно да се повећа.

Пашић да заплаче

– У време када је Никола Пашић био председник владе постојало је Министарство шума. Чак 12 одсто грађана је радило у дрвној индустрији, а 12 процената се од дрвета сливало у буџет. Данас је то пало на мање од два одсто – каже Милосављевић.

Дошли по јефтино дрво

Шаховић је ишао по бившој Југославији и Балкану и са колегама разговарао шта им је донела Икеа.

– Рекли су ми да Икеа има посебан фонд за гашење домаће конкуренције. Ипак, нећемо се тек тако предати. Побољшаћемо квалитет и покушаћемо да већом продуктивношћу оборимо цене – каже наш саговорник.

Он каже да су спремни и за сарадњу са Икеаом, али не онакву каву би Швеђани желели.

– Они дају малу зараду и циљ им је да јефтино покупе наше дрво, да им ми режемо грађу и припремимо све, а они да избуше две рупе и скину кајмак. Очекујемо и да ће Влада Србије имати у виду колико људи запошљавамо и колику корист доносимо држави и локалним самоуправама. Нека буду уз нас макар толико колико су уз њих – поручује Шаховић.

Колонијални извоз

Србија више извози сировине и полупроизводе него намештај. Годишње се извезе око 45.000 кубика дрвета и заради се између 40 и 50 милиона евра. Да извозимо финалне производе, годишња зарада би била између 250 и 300 милиона евра.

Заборавите на лењост

Председник Србије Александар Вучић огласио се ауторским текстом посвећеном Икеи.

Након опширних уводних похвала шведској компанији, Вучић је навео да је Икеа важна због 416 нових радних места, утицаја на повећање стандарда и квалитета живота.

– Мени је, пре свега, важна због нечега на чему већ пет година инсистирам. Икеа је уз Закон о раду најзначајнији удар на застареле и превазиђене делове менталитета, на колективну лењост и непомерљивост, као и на ону животну филозофију да се чека да неко други све заврши уместо нас – написао је председник грађанима.

Он је подсетио да је Ингвар Кампрад 1953. године отворио први „шоу рум“, у градићу Елмхулту, који је бројао тек нешто више од 8.000 становника и закључио да је у Србији могуће исто што и у Шведској.

– Кампрад се борио и с грешкама из младости (био је члан шведског нацистичког покрета) и с грешкама зрелог доба (алкохолизмом), али није престајао да ради. Његов Тестамент продавца намештаја, штиво на само девет страна, својеврсни је катехизис протестантског духа јер је Ингвар успео да оживи Макса Вебера у продавници намештаја – написао је Вучић.

Он је позвао грађане да батале снове о безгрешном друштву и компанијама, и да се баце на посао.

Роба под руком

– Иако је потребно време, сматрам да ће српски потрошачи да купују у Икеи. До сада су ишли у Мађарску, Грчку и Хрватску по Икеин намештај, а сада ће им бити надохват руке у Београду – каже Ерчић.

Н. С. Прерадовић – Д. Н. Петровић

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лик и дело гробара српске економије и државе (део први) 2000-2011

0 (0) Млађен Ковачевић ПОГРЕШНИ „ВИЗИОНАРИ“ И ПОГРЕШАН КОНЦЕПТ РЕФОРМИ – ОСНОВНИ УЗРОЦИ ТЕШКЕ ЕКОНОМСКЕ …

2 Коментара

  1. Za ovaj namestaj, onaj iz Novog Pazara je Filadelfija!

  2. Gazda Bosanac se usrao za svoju firmu, big deal.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend