Илегални мигранти у сред Београда провалили у војну зграду коју користе као базу

4.8
(4)

Војна зграда у Балканској улици, смештена одмах поред Финансијског парка, напуштена је већ осам година, али иако је катанац стављен на њу, од почетка мигрантске кризе постала је повремено нови дом за економске мигранте.

Поред неколико прихватилишта на територији Србије, у недостатку капацитета, или пак одбијања помоћи, мигранти прибегавају самосталном проналаску свог смештаја. Док неки бирају хостеле, други оближње паркове, има и оних који насељавају напуштене зграде.

Такав случај је и са војним објектом у Балканској улици, који се налази на свега 100 метара од зграде Владе Србије, а спољашњи зид наслања се на парк који се налази иза ње.

Проблем можда и не би настао да је напуштени објекат стамбени, а не војни и запечаћен.

Мигранти су до свог новог смештаја дошли пробијајући један од спољашњих зидова, а на апеле полицији да реагују на овај проблем, грађани су добили одговор да они нису надлежни.

– За њих је надлежан сектор у оквиру МУП-а који се назива Управа за странце. Што је нелогично јер је та управа задужена за оне који су легално ту. Не можете њих направити легалним мигрантима ако их само сликате и дате им неки папир – објашњава управник оближње зграде Петар Радојчић.

Како објашњава Радојчић, након многих позива полиција је изашла на лице места, али све што су могли да закључе јесте то да није било никога у згради. Његова прича ипак је нешто другачија.

– Комшије кажу да су током ноћи из зграде виђали и ватру, такође видите да је већ постојала једна рупа у зиду, коју смо заградили, а онда су мигранти направили другу – истиче Петар.

Само претходне ноћи, каже да је избројао стотинак миграната, а према његовом закључку све су мушкарци од тинејџерских до средњих година.

Не оспорава чињеницу да нису насилни према суграђанима, али су проблем једни по друге.

– Не могу да кажем да смо имали проблеме са њима, али се они међусобно свађају, а те свађе прерастају и у тучу – објашњава Радојчић.

Репортери обишли су јуче зграду, а на улазу су их сачекали надлежни из Министарства одбране.

– Управо је Војна полиција обишла објекат и ухапсили смо троје миграната. Сада је зграда празна, проверили смо све спратове. Било их је око двадесетак. Имали су шансу да напусте земљу у року од три дана, а сада ће им бити суђено јер то нису учинили – рекли су они.

Ипак, управник станара није сагласан са бројком који су они навели, јер како каже, прошлу ноћ избројао је њих 100 како излазе из зграде, а прибојава се да ће се брзо вратити.

Блиц.рс

фото: гугл мапе

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УКИДА СЕ НОЋНИ ПРЕВОЗ у Београду

5 (1) Секретаријат за јавни превоз донео је одлуку о привременој обустави рада линија у …

Веселин Милић поново начелник Полицијске управе Београд

5 (1) Начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић је смењен и на то …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend