Илузија приступања ЕУ као оправдање за издају

0
(0)

БЕОГРАД – Потпредсдник Демократске странке Србије (ДС С) Слободан Самарџић изјавио је данас да Влада Србије попут претходне владе користи „илузију приступања ЕУ” као оправдање за косовску политику, иако то, како је оценио, за Србију „више нема никаквог смисла”.

„Не само да ЕУ тражи да Србија призна Косово, него ЕУ не може ни Србији ништа нарочито да приушти у погледу погодности Споразума о стабилизацији и придруживању. То смо критиковали у политици претходне владе, а чини ми се да ћемо морати да наставимо јер и ова влада наставља ту врсту политике”, рекао је Самарџић агенцији Бета.

Он је додао да се у косовској политици владе види више знакова континуитета него дисконтинуитета, али да се не може поуздано говорити каква ће та политика бити, јер нема ниједног стратешког или практичног документа на основу којег би се могло поуздано судити.

„Постоје изјаве да намеравају да раде другачије од претходне владе, а с друге стране, и изјаве да ће применити договоре постигнуте у Бриселу и да ће наставити преговоре о преосталим питањима. Ако буде тако, ‘применити и наставити’, онда је то континуитет са претходном владом и то уз исто образложење да се то чини зарад приступања Србије ЕУ”, рекао је Самарџић.

Потпредседник ДС С-а је навео да је више показатеља континуитета, а остаје да се види да ли ће власт променити политику и окренути лист, и какав ће консензус предложити пред скупштином, што је обећала, као и да ли ће понудити парламенту платформу која би била прихваћена као национална политика.

„То се најављује, а тога за сада нема”, рекао је Самарџић.

Он је навео и да посета Бриселу потпредседнице владе задужене за европске интеграције Сузане Грубјешић, а и најављена посета Бриселу премијера Ивице Дачића, подсећају на „притиске и уцене с којима је ЕУ стално суочавала Србију”, а Србија прихватала јер се наводно другачије не може.

Упитан зашто нова власт понавља да Србија никада неће признати Косово, иако је премијер Србије Ивица Дачић такве изјаве раније назвао „празном флоскулом која никога не обавезује”, Самарџић је одговорио да је то понављање доста онеспокојавајуће јер је то „празна прича” с једне стране, а с друге, нико од Србије формално ни не тражи да призна Косово.

„Те изјаве су бесмислене, а алфа и омега политике је не слушати шта неко прича, него гледати шта ради. Наши политичари покушавају да објасне грађанству да ту нема неког проблема јер они (ЕУ) кажу да Србија не мора да призна Косово”, рекао је Самарџић.

Додао је да ЕУ, с друге стране, међутим, притиска да Срби прихвате албанска документа, да се направи „нормална граница” између Србије и Косова и да се као последња инстанца прихвати став Врховног суда Косова о катастарским питањима, односно о питањима имовине и власништва над земљом.

Потпредседник ДС С-а је навео и да притисци иду у и правцу да се Косово прихвати у међународним регионалним сусретима и дијалозима под именом Косово, односно под државним именом.

„Сам пристанак на то је пораз јер је Косово присуствовало међународним скуповима под именом УНМИК Косово и то је једино што одговара Резолуцији 1244, а Стефановић је то променио и видим да је и Дачићево образложење слично – ‘ми ћемо инсистирати на асиметричности’. Али, потребно је инсистирати на ономе како је Косово било присутно док се поштовала Резолуција 1244, а ово је сада све разговор о модусу како да то независно Косово буде представљено”, рекао је Самарџић.

 
Бета
Наслов: Србија Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7 (6) Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, …

Влади Србије мандат је истекао пре више од три месеца…

5 (4) Још увек се неки „министри“ фингирају легитимитет. Немају ни легалност, нити легитимитет. А …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *