Економија

Инспекција рада случај затворене немачке фабрике за прераду рибе у Смедереву пријавила полицији

Инспекција рада ни други пут није успела да изврши најављену контролу рада немачке фабрике за прераду рибе у Смедереву по пријави радника који тврде да им немачки инвеститор није исплатио најмање две плате. Фабрика је и даље затворена а на капију је стављен катанац. Инспектори су зато, како се наводи у одговорима Инсајдеру, због сумњи да је власник незаконито затворио врата фабрике и евентуално оштетио или однео имовину, о овом случају обавестили и полицију.

На фабрику за прераду морске рибе “Сервфуд Смедерево”, која је помпезно отворена пре више од две године, пре две недеље стављен је катанац, а радници су о пропасти фабрике у чију халу је Град Смедерево уложио близу 300 милиона динара, обавештени преко заједничке вибер групе. Осим тога, радницима је власник остао дужан да уплати неколико плата и доприносе.

Због тога је, подсетимо, инспектор рада у прву, ненајављену контролу на основу пријаве радника, покушао да изврши почетком прошле недеље, али је затекао закључану капију и портирницу и „утврдио да овај послодавац не ради“.

Пошто нису затекли никога у фабрици, инспекција је упутила писано обавештење о следећој контроли заказаној за 23. новембар. Ни овог пута међутим, инспектори у фабрику нису успели да уђу, а нису добили ни доказ да је власник фабрике примио обавештење да ће се вршити инспексијски надзор.

„Обавештење је послато преко писарнице Одељења инспекције рада Смедерево у Подунавском округу, о чему постоје писани докази, међутим, до данашњег дана нема доказа да је послодавац примио обавештење, а наведено Обавештење се није вратило у писарницу Подунавског округа као неуручено“ , наводи Инспекторат за рад у одговору Инсајдеру.

Додају ипак да је инспектор рада, без обзира на то што није имао доказ да је послодавац примио обавештење, у петак покушао да изврши инспекцијски надзор код послодавца.

„На адреси седишта, међутим, улазна капија је и даље била закључана, а у портирници није било никога“ , наводи Инпекторат за рад Министарства.

На питања новинара Инсајдера које је још радње Инспекторат за рад предузео како би се испитале тврдње радника да им немачки инвеститор дугује плате и доприносе, у Министарству додају да је о овом случају обавештена и Пореска управа у Смедереву.

„С обзиром на то да се део захтева групе запослених, који је поднет Одељењу инспекције рада Смедерево, односи на уплате пореза и доприноса, а да за исте инспекција рада није надлежна, инспектор рада је дана 26. новембра уступио захтев надлежној Пореској управи у Смедереву, на поступање у оквиру надлежности Пореске управе“, додају.

Инспекција рада: О овом случају је обавештена и полиција
На крају одговора, Инспекторат наводи и да је поводом овог случаја обавештена и полиција.

„С обзиром да постоје индиције да је овај послодавац незаконито затворио врата фабрике и евентуално оштетио или однео имовину, односно да онемогућава сваки вид контроле надлежних органа, дана 26. новембра инспектор рада је о наведеном обавестио и надлежну Полицијску управу у Смедереву“ , пише у одговору Инсајдеру. У МУП-у, међутим, нема одговора на питања новинара редакције Инсајдер.

Подсетимо, у октобру 2015. потписан је и Меморандум о разумевању о заједничкој сарадњи, а тај документ у име Владе потписао је тадашњи министар привреде Жељко Сертић, Јасна Аврамовић у име Града Смедерево и Бруно Kорнарт у име немачке компаније ПТЦ Германy ГмбХ.

Два месеца касније, у децембру 2015. потписан је Уговор о закупу новоизграђене хале у Индустријској зони са Сервфуд доо Смедерево, сестринском фирмом ПТЦ-а.

Два месеца пре одржавања парламентарних избора, крајем фебруара 2016. године, свечаном отварању фабрике присуствовао је и тадашњи премијер Александар Вучић. Он је том приликом челницима немачке компаније ПТЦ Германи, која је како је тада саопштено, један од водећих прерађивача рибе у Немачкој, предао кључеве новоизграђене хале.

Ову халу намењену за производњу и прераду рибе, према уговору, изградио је Град Смедерево из кредита и процене су да је ова изградња Смедеревце коштала око 300 милиона динара.

Kако се може видети у Уговору до којег су дошли новинари редакције Инсајдер, немачком инвеститору дата је на пет година у закуп хала од нешто мање од 4.200 квадрата по цени од три евра за квадратни метар.

Обавезе немачког инвеститора, са друге стране, биле су да у средства и опрему инвестира два милиона евра, те обучи и запосли најмање 100 радника. Kако су утврдили новинари редакције Инсајдер, уговорну обавезу о броју запоследних немачки инвеститор, међутим, није поштовао. Да тај број никада није стигао ни до 100 потврдио је и Град Смедерево у одговорима Инсајдеру.

„Број запослених на дан 14. септембар 2018. био је 50 радника, док је 31. децембра 2017. тај број износио 64“, наводи се у одговору Инсајдеру.

Одговор на питање зашто с овим инвеститором није раскинут уговор имајући у виду кршење одредби уговора Град Смедерево никада није одговорио. У међувремену, летос је немачка фабрика за прераду морске рибе “Сервфуд Смедерево” променила власника али и назив и сада се зове Фишекспертс (ТхеФисхЕxпертс) такође из Немачке. Међутим, и даље је остало без одговора шта се дешава сада када је фабрика закључана, а радници, како тврде, оштећени. У Граду и фабрици без одговора на питања новинара редакције Инсајдер.

Извор: Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Ваљда су то та страна улагања, где се преко ноћи(?) исели опрема, напусти простор, и оде преко границе. Не би ме зачудило да се ни оргиналан уговор не нађе у Смедереву. Да је и он украден , те да је отпутовао. УП. Смедерева обавештена да власник није плаћао доприносе, па ко је дужан да прати финансијске активности него та управа, шта ли ти људи раде, и како их није срамота…..
    Пошто је преседник довео инвеститора, по његоцвом налогу уговор рађен, отворио фабрику, обећео….
    Сада лепо ви што сте радили у фабрици рибе, на врата преседнику, па као гарант инвеститоров, да исплати лично плате, доприносе и отпремнине, али из својих срестава, нека прода неки од сатова са којима се срамно шврћка међу гладним народом…

  2. Sa’ce odma’ da se nadje krivac, licno precednik cucavac ce da intervenise, posto je on obecao velicanstvene projekte kakav svet nije video po Srbiji, zemlji dembeliji, pa ce nas sve biti sramota “koliko nam dobro ide” kao njega sto je.
    Secka on i sakojcice od 4-5ooo evra dok pljuje i vredja ovaj narod koji njega, metiljavog “velikog radnika” uopste ne razume, a on se ubi od posla samo da nama bude bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!