фото: АП

Исланд спроводи масовна тестирања на корона вирус

0
(0)

РЕЈКЈАВИК – Исланд спроводи масовна тестирања на корона вирус, чак и код оних особа које не показују симптоме болести. Ова земља процентуално има највећи број тестираних у свету и једина је која обавља тестирања у општој популацији, а не само код потенцијално оболелих.

Исландска истраживачка медицинска компанија Декод џенетикс понудила се да спроводе масовна тестирања на корона вирус како би се стекао увид у процентуалну заступљеност оболелих у популацији. Тестирање је почело прошлог петка. Рана фаза тестирања показала је да је мали број људи на Исланду заражен и да половина њих не показује никакве симптоме, а да друга половина показује симптоме налик благом грипу. Од 3.787 особа тестираних на Исланду 218 је позитивно на вирус. Најмање половина заражених била је ван земље, најчешће у подручјима високог ризика на Алпима (најмање 90 особа). Мало је вероватно да би масовна тестирања на националном нивоу могла да постану уобичајена пракса у земљама широм света.

Ипак, она су се показала од кључног значаја у подручјима која су најтеже погођена вирусом, као што је мали италијански градић Во у покрајини Венето чији су сви становници били тестирани на вирус, што се показало изузетно корисним у сузбијању ширења вируса, преноси Танјуг. Масовна тестирања на Исланду и у градићу Во послужила су као основа за даља проучавања корона вируса која имају врло важну улогу у борби против епидемије.

Та истраживања показују да код половине заражених симптоми нису присутни или су слабо изражени. Осим тога, изгледа да се инфекција корона вирусом брже развија код симптоматских болесника, као и да су они чешћи преносиоци вируса него асимптоматски болесници. Ови резултати подстакли су масовнија тестирања широм света, па и особа које претходно нису биле под сумњом да су заражене, чиме су спасени многи животи, пише Базфид.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како брину о нама и како су само пожртвовани: Вакцина ће бити за све!

5 (3) Пријављивање за вакцинацију почиње у понедељак, 11. јануара, преко е-Управе, а од четвртка …

Кинези забранили СЗО да истражи порекло Цовид-19!

5 (3) Тиму Светске здравствене организације који је требало да истражи порекло Цовид-19 у Вухану …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend