fbpx

Иванов: Европа пала на испиту по питању Македоније

0
(0)

Председник Македоније Ђорде Иванов изјавио је у Истанбулу како Европска унија пада на испиту по питању Македоније.

– Док ЕУ, с једне стране, промовише људска права, заштиту властитог идентитета и друга права, та правила за Македонију не важе – рекао је Иванов, јавља агенција Анадолија, а преноси Н1.

Иванов је боравио у Истанбулу, где се обратио на Форуму о глобалном лидерству 2017. у организацији Универзитета Бахчешехир.

У свом говору осврнуо се на период Османског царства, те казао како су током тог периода различите вере, различити језици и расе вековима живели заједно, но како то Европљани још нису схватили.

Према његовим речима, данас постоји писани траг за последњих три хиљаде година историје човечанства, те да је 2.700 година од тога протекло у ратовима.

– Свет је у глобалном смислу у миру живео 300 година. Ту смо суочени с једним парадоксом. Можемо видети да су најдуже године мира забележене на Балкану, Кавказу и Блиском истоку – истакао је Иванов.

Иванов је рекао како Европска унија, исто као и Титова Југославија, представља пројекат мира, но, истакао је, како ЕУ не успева пронаћи решење у кризним периодима.

– Све је перфектно док траје мир. ЕУ, као што је то имала и Југославија, има проблем непостојања метода за кризу – рекао је Иванов, наводећи примере Грчке, Украјине, те проблеме борбе против тероризма.

Истакао је, такође, како је Македонија донела одлуку о приступању ЕУ, али, због ставова Уније, још није успела ући на та врата. Исто тако, нагласио је како његова земља чини све да постане чланица НАТО-а.

– Учинили смо све што су тражили од нас. У Ирак смо 12 пута слали своје мисије у оквиру НАТО-а, у Авганистан чак 24 пута. Ипак, нисмо прихваћени у чланство, јер нам је име Македонија – казао је Иванов, те додао:

– До сада је осам пута стигла препорука Еврпоске комисије за почетак преговора, но датума још нема. Јер, име ваше земље је Македонија, ви сте Македонци и језик којим говорите је македонски. ЕУ пада на испиту по питању Македоније. Док ЕУ, с једне стране, промовише људска права, заштиту властитог идентитета и друга права, она за Македонију не важе.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп се обрушио на Брисел: ЕУ је створена да искоришћава Америку

5 (5) Амерички лидер Доналд Трамп изјавио је да је ЕУ формирана како би искоришћавала …

У Македонији отворена биралишта

0 (0) СКОПЉЕ – У Северној Македонији данас се одржавају 10. парламентарни избори од осамостаљења те …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *