Из „Јата“ лети 600 радника

0
(0)

У НАЦИОНАЛНОЈ авио-компанији радиће 739 запослених, или 600 мање него што је то данас. Према предлогу бизнис плана, у који су „Новости“ имале увид, „Јат“ ће имати 156 пилота и копилота, 200 стјуардеса и стјуарда, 98 радника у функционисању и управљању саобраћајем и земаљском опслуживању. 

За продају карата и промоције биће задужено 145 „јатоваца“, а у ваздушном саобраћају радиће још 140 запослених. Смањење броја радника за око 40 одсто донеће ове године уштеду од око 4,4 милиона евра, тачније после социјалног програма, за који се очекује донација државе од 6,5 милиона евра, трошкови „Јата“ ће се смањити за око 492.000 евра месечно.

Према бизнис плану, национална авиокомпанија саобраћаће ка 33 дестинације у 22 земље. Ове године биће превезено више од 1,5 милиона путника, што је у односу на лане пораст од око 11 одсто. До јуна, путници ће се превозити „боинзима“ и АТР, а онда се у саобраћај уводе авиони новије генерације. На лизинг ће тако „долетети“ два АТР 72-500, два „ербаса 319“ са 134 седишта и још два „ербаса 320“ капацитета 164 путника. Током летње сезоне у флоти „Јата“ биће 14 летелица.

– Од априла креће реструктурирање компаније у свим сегментима – стоји у бизнис плану. – То значи смањење броја запослених и трошкова, али и измене уговора са „Јат техником“, „Супортом“ и „Јат кетерингом“. 

Пословни приходи износиће 16,2 милијарде динара што је за готово милијарду више у односу на лане. „Јат“ ће, међутим, и ову годину завршити у минусу. Али, пословни губитак биће преполовљен и очекује се да буде на нивоу од око 15 милиона евра, највише због тога што ће се пуни ефекти свих мера осетити тек у другој половини године.

НА ДНЕВНОМ РЕДУ После тачно 40 дана паузе, Владина радна група за „Јат“ требало би да одржи састанак у петак. На дневном реду биће и предложени бизнис план националне авио-компаније. Такође, постоји могућност да „Јат“ од радне групе добије „зелено светло“ да уђе у набавку авиона на лизинг.

Трошкови, који највише ударају „Јат“ по џепу, свакако су керозин на који ће ове године отићи више од 5,8 милијарди динара, за прихват и отпрему авиона и путника платиће се више од 2,7 милијарди динара, док се таксе прелета у земљи и иностранству процењују на готово 1,3 милијарде динара. Трошкови закупа авиона износиће нешто више од 8,2 милиона евра годишње, укључујући и одржавање.

Национална авио-компанија у ову годину ушла је са више од 5,5 милијарди динара неизмирених обавеза према београдском аеродрому, НИС, Контроли летења, „Техници“, „Делта џенералију“, Директорату цивилног ваздухопловства, док према страним добављачима дуга нема.

„Јат“ очекује повећање броја путника, јер се коначно уводе у флоту нови авиони. Национална авио-компанија током године наставиће продају карата по промотивним ценама.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићево обећање за неке раднике Kрушика улудо радовање, 30-ак добило отказе

4.5 (4) Kако Н1 сазнаје тридесетак радника Kрушика није добило продужење уговора. Међу њима је …

Србија: На јесен милион незапослених, треба им помоћи

5 (2) Председник синдиката УГС „Независност“ Зоран Стојиљковић изјавио је да је очекивано да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend