Насловна / Безбедност / Из војске за годину нестане батаљон

Из војске за годину нестане батаљон

Од почетка године Војску Србије дневно је напуштало најмање по пет припадника, наводе у Војном синдикату Србије и објашњавају да су сви као разлог одласка навели услове рада и зараде од којих нису могли да прехране породицу.

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић каже да овај синдикат свакодневно добија по неколико писама огорчених припадника Војске који детаљно образлажу због чега су приморани да раздуже униформу.

Чекамо одговор Министарства

„Вести“ су се у покушају да добију и другу страну приче службено обратиле и Министарству одбране Србије како би провериле податке Војног синдиката Србије. Међутим, до закључења овог броја нисмо добили одговор.

Лоши услови рада

– Реч је о људима који воле војни позив, али их је на одлазак присилило сиромаштво. Просечна плата у војсци је између 35.000 и 40.000 динара (око 330 евра). Већина припадника Војске су подстанари, па с тим новцем треба платити кирију, режијске рачуне, али и издржавати децу и супругу – каже Антић, који наводи да у пет отказа дневно обично спадају по двојица војника и старешина и по једно цивилно лице.

Он каже да се сви који одлазе жале да више не могу да издрже ни лоше услове рада, преоптерећеност радним обавезама, неплаћање прековремених сати и ноћног рада. У најгорем положају су војници по уговору којима се радни однос, уместо на три године, како је одређено законом, обнавља на по шест месеци до годину дана. Тако нису у могућности чак ни да остваре дозвољени минус, а камоли да узму кредит у некој банци.

Додатни трошак обуке

Према званичним информацијама, Војска Србије успева да попуни састав. Министар Вулин у фебруару је изјавио да је прошле године у састав Војске Србије примљено 1.458 професионалних војника.

– Ове године очекујемо да ћемо примити више од 1.500 људи – рекао је тада Вулин.
Ипак, сваки војник који заувек скине униформу држави доноси додатни трошак, будући да нови уговорци морају да прођу обуку. Примера ради, наводи се да у обуку нишанџије тенка треба уложити 240.000 динара.

Живот на кредит

– Тужна је истина да већина припадника Војске Србије преживљава захваљујући кредитима, дозвољеним минусима и административним забранама. Тако купују огрев, школски прибор деци, тако их шаљу на рекреативну наставу. Десетар Ристић је управо у тој категорији војника. Замислите Гинисовог рекордера и званично најбољег војника Војске Србије коме је уговор продужен само на годину дана. Шта онда треба да очекују други – објашњава Антић

Према његовим речима, уколико се настави овај тренд напуштања Војске, поновиће се 2016. година кад је Војску, само од јануара до новембра напустило 1.070 војника и више од 450 старешина и цивилних лица. За последње две године, из Војске је отишло више од 3.000 припадника, од чега је најмање 1.700 подофицира или официра, а Антић закључује да пред тим озбиљним проблемом Министарство одбране и Генералштаб намерно затварају очи.

Срђан Ристић: Крпио сам крај с крајем
Напустићу Србију

Десетара Ристића су после обарања рекорда свечано примили начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, и министар одбране Александар Вулин. Међутим, због низа неиспуњених обећања, он је на крају завршио курс за вариоца и већ је добио посао у приватној фирми у Крагујевцу где ће зарађивати најмање два пута више него у Војсци.

Ристић је наводио да је имао уговор на само годину дана и да се уморио од лажних обећања.

– Други разлог је што с овом платом нисам могао достојно да живим и детету и породици обезбедим нормалан живот. То је било више крпљење краја с крајем. А и престарео сам и не могу да очекујем унапређење – прича Ристић.

Наду му је дао генерал Диковић када му је обећао да ће прећи у специјалну јединицу Кобре и постати подофицир. Међутим, када се вратио у јединицу рекли су му да могу само да му омогуће да буде цивилно лице на служби у војсци.

Када је Ристић опет примљен Диковић је питао Вулина да ли може нешто да се реши, а министар је одговорио да би „требало да може“.

– Стално сам слушао обећања и на томе је остало. На крају сам решио да завршим обуку за вариоца, јер се то више тражи и добро плаћа, па ћу касније да видим нешто и ван граница Србије – огорчен је Ристић.

Просечно генерали 141.373 (око 1.188 евра)
Просечно официри 74.340 (око 624 евра)
Просечно подофицири 52.798 (око 443 евра)
Просечно војници 39.790 (око 334 евра)
Војни службеници 46.214 (око 388 евра

Најгори у региону

Војник по уговору у Србији, са званичном просечном платом од 334 евра најгоре је плаћен у поређењу са земљама у окружењу.

У Македонији, војник по уговору зарађује 417 евра, у БиХ око 450, Црној Гори 470, а у Словенији између 665 и 1.100 евра.

Наредник у Хрватској зарађује 945 евра, а старији водник у Србији 415. Хрватски поручник инкасира 1.100 евра, а српски 493…

Званичне плате у Војсци Србије објављене су на сајту Министарства одбране. Да подсетимо, мерама штедње Владе Србије од пре четири године и зараде у војсци су смањене за 10 одсто.

Актуелно

Путин: А где су српски полицајци и граничари на Косову

Председник Владимир Путин рекао је данас у Београду да је став Русије по питању Косова …

АЛО КРЕТЕНУ! Где ти је војска и полиција на граници по Резолуцији 1244?

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је веома битно да имамо осовину мира север …

2 Коментара

  1. PA VUČIĆU KAO VRHOVNOM KOMADNTU ODGOVARA ŠTO LJUD NAPUŠTAJU VOJSKU .JEL JE LAKŠE POROBITI SRBIJU .A ZNAJUĆI NAMERE PREDSEDNIKA DRŽAVE D HOĆE DA DELI ŠTO NIJE NJEGOVO NJEMU IDE U PRILOG DA DA SRBIJU RAZBUCA DA NEMA KO DAJE BRANI PA SE PITAM ŠTAĆETI SRBIJO MIGOVI TENKOVI S300 BUK ITD .BRAĆO SRBI JA NISAM PO DUŠI I NARAVI UBICA ALI ZNA SE ŠTA SLEDI ZA IZDAJU .

  2. Odlično. Zaposlićemo migrante u vojsci. Sve rešeno. Više nećemo imati ništa svoje. A i šta će nam kada smo lenjivci, neradnici, bezobrazn, nezahvalnici, nesposobni i ostalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons