Насловна / Свет / Европа / ИЗБОРИ У ШВЕДСКОЈ: Продор анти-еу деснице

ИЗБОРИ У ШВЕДСКОЈ: Продор анти-еу деснице

БЛИЗУ 18 процената поверења бирача, колико је на данашњим општим изборима у Шведској освојила крајње десничарска формација Шведске демократе (СД), још један је сигнал да националне снаге рапидно добијају на значају и снази широм Европе.

Џими Акесон (39), лидер шведских екстремних десничара, заговара „швегзит“, односно излазак ове земље из ЕУ, као и укидање двоструког држављанства. Рејтинг његове странке расте: пре 12 година имали су око три одсто подршке, 2010. су забележили 5,7 процената, а на последњим изборима 2014. припало им је 13 одсто. Крила им је, пред данашње изборе, дала избегличка криза. У Шведску је у последње три године ушло 163.000 миграната, док је од 2012. године забележено око 400.000 захтева за азил, односно један на сваких 25 становника ове земље, што је апсолутни европски рекорд.

Као што се претпостављало, нико није освојио већину у трци за 349 посланичких места у шведском парламенту, што значи да предстоје компликовани коалициони преговори.

НЕИЗВЕСНО

ШВЕДСКИ екстремни десничари данас нису имали изгледе за коначни тријумф, али су постали реланост с којом ће остале формације морати да рачунају. Левичарски блок на челу с премијером Стефаном Левеном и опозициони десничарски савез су према непотпуним подацима готово изједначени са око 40 процената. Левенови социјалдемократи су унутар левичарске коалиције освојили свега око 26 одсто, што је њихов најлошији резултат за последњих сто година.

Горан ЧВОРОВИЋ, Новости

Актуелно

После мајских избора за ЕУ паралмент укида се директорат за суседску политику и проширење

Уочи мајског гласања за Европски парламент, анкете показују да ће десничарске партије ојачати у новом …

Изборне фарсе политичке мафије у Србији

Kада је Милошевић током 1996 године ухваћен у изборним крађама и пошто је под притиском …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons