понедељак , 21 септембра 2020

Изетбеговић направио дипломатски скандал у Београду (видео)

0
(0)

Заједничко обраћање председника Србије Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ Драгана Човића, добило је неочекивану завршницу коју је усред Београда приредио бошњачки члан Бакир Изетбеговић.

После конференције која је текла у врло пријатељском тону, са нагласком да сарадњу треба наставити, те да се предлози за разграничење чине правичним, на крају саме конференције реч је узео Изетбеговић изненадивши све присутне својом изјавом.


Наиме, у име БиХ све време је говорио хрватски представник Драган Човић, али бошњачки члан Изетбеговић рекао је на крају да „мора нешто да појасни“.

Он се осврнуо на поруку коју су послали Вучић и Човић да о појединим питањима, као што је Косово, званично Сарајево неће мењати став уколико то не буде урадио ни Београд.

„Међународну политику БиХ водиће ова три човека (чланови Председништва БиХ), и она ће се водити у Сарајеву. Наравно, и те како ћемо узети у обзир ставове суседних земаља, јер живимо са Србијом и живимо са Хрватском, као и са ЕУ, где смо преузели обавезе у процесу интеграција. Али, мој став је да се спољна политика води у Босни и Херцеговини и ја сам молио Човића да то изнесе као свој став, а не као став Председништва“, рекао је Изетбеговић.

Ова његова изјава подсетила је све на претходну у којој је недавно нагласио да сматра да је БиХ требало да призна Косово. Та изјава подигла је пуно прашине у региону и довела до новог подизања тензија између две земље.

Након Изетбеговићевог „упада“ на крају конференције, испред микрофона је остао и Вучић, који је уз осмех рекао да и „он мора нешто да дода“.

„Е овако вам изгледа све. Ја сам цитирао шта сам добио у току званичних разговора, али овако вам изгледа и око Косова, и око граница“, рекао је Вучић.

Бакировом наступу претходило је питање новинара како је текао разговор између Вучића и Изетбеговића на шта је председник Србије рекао да је текао у мирном тону јер су „обојица цивилизовани људи“. Вучић је додао и да ће се у току дана његови гости мало опустити јер их води на Авалу и у Музеј савремене уметности. Вучић је први пружио руку Изетбеговићу после његовог иступа у Палати Србије.

Курир.рс

фото Д. Миловановић, П.Митић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Рејв журка на Гробу незнаном јунаку СKАНДАЛ невиђених размера“

4.3 (12) Историчар Дејан Ристић оценио је да би одржавање рејв журке на платоу испред …

Сарајево: Ердоганови телохранитељи потезали оружје на босанску полицију

0 (0) Велики инцидент догодио се на међународном аеродрому у Сарајеву када је дошло до …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *