Израел "нагазио" Хрвате: О Јасеновцу се више не сме ћутати

Израел “нагазио” Хрвате: О Јасеновцу се више не сме ћутати

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста “Шем олам” Гидеон Грајф истиче да је концентрациони логор Јасеновац био “пакао на Земљи који су створили Хрвати” и упозорава на настојања да се избрише и ревидира историја, што “личи на покушаје да се укине Холокауст”.

У интервјуу Срни Грајф каже да се концлогор Јасеновац и друга губилишта из његовог “система” разликују од осталих нацистичких логора зато што су мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима, те и због чињенице да у њима нису учествовали немачки војници.

Он сматра да хрватска Влада и неки историчари и даље покушавају да кривотворе чињенице и настављају са ревизијом историје логора Јасеновац и других губилишта.

Грајф истиче да се “пред хрватским порицањем истине о злочину почињеном у овом логору не сме више ћутати”, јер је “неколико стотина хиљада невиних људи, жена деце и мушкараца” на најсвирепији могући начин побијено и мучено у овом, али и другим логорима широм тадашње Хрватске, “те да је постојао посебан систем, односно логор за мучење деце”.

– На званичној комеморацији одржаној у априлу 2015. године хрватски премијер Зоран Милановић обратио се присутним антифашистичким организацијама и преживелим логорашима и рођацима жртва, али десничарски председник Хрватске Колинда Грабар није се ни појавила на комеморацији – подсећа Грајф.

Он наглашава да “прича о убијенима у Јасеновцу није само прича о смрти – то је прича о најгорој врсти окрутности, злу, садизму и нехуманости”.

– Починиоци злочина уживали су у звјерствима и патњама својих жртава и непрестано су развијали нове начине мучења и наношења боли – напомиње Грајф и додаје да у Јасеновцу “смрт сама по себи није била довољна”.

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста “Шем олам” Гидеон Грајф каже да је поражавајуће то што многе његове колеге историчари не знају ништа о Јасеновцу.

– Чак не знају ни у којој је држави се догодио, а камоли да га лоцирају! А историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о зверствима, злу, садизму и нечовештву. У концентрационим логорима које су водили Хрвати смрт је сматрана врхунском вредношћу – наводи Грајф за Срну.

Грајф, израелски експерт за Холокауст, говорећи о највећем концентрационом логору у Независној Држави Хрватској, закључује да су “хрватске руке потпуно прекривене крвљу на стотине хиљада невиних Срба, Рома и Јевреја”.

Срна,Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србољуб Живановић: Епископу славонском Јовану – утврђен је тачан број жртава у Јасеновцу

Србољуб Живановић: Епископу славонском Јовану – утврђен је тачан број жртава у Јасеновцу

Тачно је утврђен број жртава у јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и …

Сведочење преживелог: Усташе комунистима свечано предале логор Јасеновац па заједно убијали Србе

Сведочење преживелог: Усташе комунистима свечано предале логор Јасеновац па заједно убијали Србе

Мане Вековић – Четник који је преживео крематоријум у Јасеновцу гледао је убиство војводе Павла …

Један коментар

  1. Ako vec ima te sve informacije sto ih ne da malo i u zapadnim medijima,mi o tom znamo dok zapad nema pojma jer im to niko ne daje cak ni nasi politicari koji vesto i mudro precutkuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *