Економија

Извори финансирања скупи и тешко доступни за српске предузетнике

Бизнис који воде жене у Србији спада у групу микро предузећа за која су финансијске услуге најмање развијене, краткорочне и скупе, а само 13 одсто жена има у власништву некретнину, што је неопходно као гаранција приликом узимања кредита од банака, показало је истразивање Удружење пословних жена Србије.

Према том истраживању, потребни су наменски кредити за микро предузетнике са нижим каматама и дужим периодом отплате, прилагођени имовинском ситуацији предузетница које углавном немају власништво над имовином коју би ставиле под хипотеку.

Недостаје помоћ и у приступу глобалном финансијском тржишту, тако да је посредовање у разговорима са различитим фондовима за подршку предузетништву, са циљем да им се предоче предности и потенцијали које носи улагање у женске бизнисе, један од кључних циљева тог Удружења.

Истраживање Удружења пословних жена Србије показало је да услед недостатка повољних извора финансирања, микро бизниси остају мали, а све снаге предузетница усмерене су на преживљавање, уз ниску додатну вредност.

Због тога се остаје у зачараном кругу великих личних инвестиција, много рада, малих зарада и изостанка акумулације капитала, тако да то, дугорочно, може довести до гашења женских бизниса и трошења женских ресурса.

Удружење пословних жена Србије сматра да је зато неопходно да се подстакне њихов раст који има шири друштвени значај и велики потенцијал.

На конференцији удружења жена предузетница из региона, која је одржана протекле недеље, Удружење пословних жена Србије је изнесен је податак да је, процентуално у предузетништву најмање жена млађих од 29 година.

Иницијатива учесница конференције је била да се младе, образоване, креативне жене које су пуне покретачке енергије, охрабре и подрже у опредељењу за самостално вођење бизниса, јер је истраживањем установљено да је само 25 одсто предузетница прошло обуку за почетнике у бизнису, пре него што је ушло у предузетничке воде.

Ова чињеница је учврстила решеност удружења из региона да је неопходно наставити са бесплатним радионицама, тренинзима и обукама које се већ организују, јер потенцијалне и постојеће предузетнице могу стећи нова знања и препознати прилике, а на скупу у Београду договорено је и регионално умрежавање асоцијација жена у бизнису.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!