Економија

Јагма за кеш кредитима, у 2014. одобрено 11,6 милијарди

БЕОГРАД – Сваки већи трошак грађани Србије покривају кеш кредитом, а од почетка године банке су одобриле 11,6 милијарди динара на име ових позајмица, што њихов износ чини већим од укупно одобрених стамбених кредита у истом периоду.

Кеш кредити су најпопуларнији банкарски зајам и у просеку износи 3.000 евра, док се износи стамбених кредита крећеу од 50.000, 70.000 евра, па и више.

Банке су, према подацима Удружења банака Србије (УБС), на име стамбених кредита, од почетка године до краја јула, одобриле 6,58 милијарди динара, дакле пет милијарди динара мање од укупног износа кеш позајмица.

Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић овакав тренд објашњава слабом кредитном способношћу грађана.

“Они који испуњавају услове, махом су већ узели стамбене кредите и зато сада стагнира тражња за тим позајмицама. С друге стране, кеш кредити служе за ситуације када имате тренутни финансијски проблем, велики минус по кредитним картицама, дозвољени минус… Онда грађани настоје да све то препакују у један кеш кредит”, рекао је Грубишић Тањугу.

У Рајфајзен банци подсећају да у банкарском сектору тренутно “траје” сезона кеш кредита, јер су они најтраженији од марта до краја августа.

“У сезони смо давања и одобравања готовинских кредита, а грађани их махом траже за адаптацију простора, школарине, туристичке аранжмане, куповину аутомобила. Овакве позајмице им одговарају и зато што их банке одобравају по једноставним процедурама. Рецимо, потребно је само донети банци захтев за кредит и у року од 24 сада кредит ће бити одобрен, а средства ће бити на рачуну клијента”, рекла је Тањугу директорка Сектора за продају становништву у тој банци Јелена Аксић.

Аксић тврди да су кеш динарски кредити популарнији од оних индексираних у еврима, како каже, због заштите од промене курса.

“Ми у понуди имамо динарске кредите са фиксном каматном стопом, где је главна предност што су месечне рате једнаке кроз цео период отплате. Ипак, грађани најчешће траже кеш кредите где је камата везана за референтну камату белибор. То можемо да објаснимо тиме што вредност белибора константно пада”, казала је она.

Према њеним речима, просечни износи кеш кредита које грађани траже крећу се од 2.500 до 3.000 евра, а просечан рок отплате је четири и по до пет година.

За просечан износ кредита и рок отплате, рецимо, у Сосијете женерал банци, грађани би месечно на име рате требало да одвоје 4.782 динара. Рата би износила толико у случају да се определе за кредит индексиран у еврима, на износ од 200.000 динара, на рок отплате од пет година и уз ефективну камату од 20,95 одсто.

Према подацима УБС укупан дуг грађана по основу кеш кредита на крају јула је износио 201,23 милијарде динара, по основу потрошачких око 25 милијарди, а по основу стамбених 346,22 милијарде динара.

Укупна задуженост грађана по основу свих кредита, према подацима УБС, на крају јула је износила 639,65 милијарди динара.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!