ЈАКШИЋ: Срби се гнушају Тадићеве намере да има црвену линију са Тачијем

0
(0)

ЛИДЕРИ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА СЕВЕРНОГ КИМ И СКУПШТИНЕ ЗАЈЕДНИЦА ОПШТИНА КИМ О „СРЕТЕЊСКОМ РЕФЕРЕНДУМУ“ И ДРЖАЊУ БЕОГРАДА

Тражимо да Србија распише републичке изборе и на КиМ

Радован Ничић, председник Скупштине Заједнице општина Косова и Метохије

– Ничић је открио да су му представници власти у Београду – у интерним разговорима –  признали да је „пуштање ЕУЛЕКС-а на Космет било велика грешка“.  При том је проценио: да та власт у будућности више неће имати коме да призна да је садашњи њен ангажман против сународника на Космету такође једна велика и тешко исправљива грешка

        КОНФЕРЕНЦИЈУ српских лидера у београдском медија центру отворио је Радован Ничић, председник Скупштине Заједнице општина Косова и Метохије, који је изразио забринутост због посредно добијене информације да званични Београд неће Ђурђевданске изборе расписати и на Косову и Метохији. Он је такав „евентуални потез владајуће коалиције у Београду“ окарактерисао као „изузетно погубан и штетан по интересе, не само косметских Срба, већ државе Србије у целини“.

        Ничић је поновио захтев да се предстојећи избори распишу и на територији КиМ – истовремено на локалном, покрајинском и републичком нивоу. И став Скупштине Заједнице општина КиМ да је расписивање избора и за покрајинску скупштину КиМ потребно и неопходно Републици Србији!

        Ничић се посебно осврнуо на учесталост и снагу напада на косметске Србе који стижу из Београда. Открио је да су му представници власти у Београду – у интерним разговорима –  признали да је „пуштање ЕУЛЕКСа на Космет било велика грешка“.  При том је проценио: да та власт у будућности више неће имати коме да призна да је садашњи њен ангажман против сународника на Космету такође једна велика и тешко исправљива грешка.

Борис је наш Ричард III:

даје КиМ за „коња“ виртуелне кандидатуре за ЕУ

Др Марко Јакшић, потпредседник Скупштине Заједнице општина КиМ     

– Јакшић је оптужио званични Београд да је политички апсолутно на линији Приштине, Брисела и Вашингтона

– Јакшић је однос председника Србије према Космету  упоредио са држањем Ричарда III из чувене крилатице „Дајем краљевство за коња“. Тадић даје Косово у Метохију – упозорио је Јакшић – за „коња“ виртуелног савеза Србије са ЕУ. Он је у тајним преговорима са државама тзв Квинте – ради добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ – већ обећао, открио је Јакшић, две ствари које би реализовао одмах након избора: непосредни и стални контакт са Тачијем и успешно решавање питање сукцесије (између Београда и Приштине).

– Тадић је код земаља Квинте за „питање сукцесије“ – указао је Јакшић – већ делегирао шефа свог кабинета Миодрага Ракића а Тачи – „господина Дукађина“

        Др Марко Јакшић је информисао присутне да је 24. јануара одржан састанак председника општина и одборничких група са севера Космета и да је на том састанку изражено апсолутно  јединство поводом референдума и да је Сретење одабрано као дан за референдум због симболике коју тај празник има у српском народу. Нагласио је да су иза референдум стали и чланови Демократске странке из Лепосавића, Звечана и Косовске Митровице као и чланови Г17!

        Јакшић је оптужио званични Београд да је политички апсолутно на линији Приштине, Брисела и Вашингтона. Посебно се осврнуо на Тадићеву понуду од 4 тачке за коју је рекао да није друго до прихватање Ахтисаријевог плана, који је већ шест пута одбациван у Савету Безбедности ОУН и био одбијен и на „Бечким преговорима“.

        Јакшић је однос председника Србије према Космету  упоредио са држањем Ричарда III из чувене крилатице „Дајем краљевство за коња“. Тадић даје Косово у Метохију – упозорио је Јакшић – за „коња“ виртуелног савеза Србије са ЕУ. Он је у тајним преговорима са државама тзв Квинте – ради добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ – већ обећао, открио је Јакшић, две ствари које би реализовао одмах након избора: непосредни и стални контакт са Тачијем и успешно решавање питање сукцесије (између Београда и Приштине).

        Тадић је код земаља Квинте за „питање сукцесије“ – указао је Јакшић – већ делегирао шефа свог кабинета Миодрага Ракића а Тачи – „господина Дукађина“.

        Јакшић је поновио да институције Републике Србије на северу Космета и Ахтисаријев план никако не могу заједно и да је то разлог због чега Тадић не прихвата Сретењски референдум, а самим тим ни одржање институција државе Србије на северу Космета. Указао је да и српски народ  и „јужно од Ибра“ тражи и инсистира на организовању републичких избора и у тим деловима Космета. Петицију којом се управо то тражи, како је рекао, већ је потписало 10 000 Срба. Потписивање се наставља, а захтев ће бити предат председници Народне Скупштине Србије и председнику Републике.

        Власт из Београда, подвукао је Јакшић, сада чини све не би ли дисциплиновала косметске Србе. Посебно се у том светлу осврнуо на тзв. реорганизацију у Министарству за Космет где ће бити отпуштено педесет људи. Додао је да су српски делови Космета и по 12 сати без струје и да се -због глоба на тзв. прелазима – у централну Србију иде брдским и планинским путевима који су и лети тешко проходни а камо ли зими.

        Јакшић је такво држање власти у Београду према свом народу назвао „скарадним и дубоко неморалним“.

        Српски народ Космета се, како је рекао, гнуша Тадићеве намере да отвори „црвену телефонску линију“  са Тачијем док се из Москве потеже питање Тачијеве кривичне одговорности за трговину људским органима и низ других злочина чији је био налогодавац и инспиратор.

        На питање новинара Б92 – од кога је сазнао за Тадићеве договоре са земљама Квинте, кад их је сам назвао „тајним“, Јакшић је одговорио: „Како постоји слободни новинарски истраживачки рад, тако постоји и слободни политички истраживачки рад“. При том је указао да је поменуту информацију добио из „дванаест извора блиских Приштини“ које није хтео да открива. На молбу Првог канала руске државне телевизије да се осврне на „оптужбе власти да има стан у Лондону“, Јакшић је одговорио да тај „изнишљени стан поклања онима који су га измислили, то јест, Ђиласу“.

Тадић у Скупштини нема већину да обори референдум

Љубомир Краговић, председник Одбора Скупштине Србије за КиМ

– Референдум ће чувати српске државне институције на северу Космета и помоћи да избегнемо судбину Срба јужно од Ибра. Влада нема већину ни за скупштинску декларацију о КиМ а камоли да сруши референдум

– Краговић је, у наставку излагања, негативно оценио рад  министра за КиМ Горана Богдановића и државног секретара Министарства за КиМ Оливера Ивановића. За првог је рекао  – осим што је изградио пут ка свом селу који још није платио – да није ништа друго добро урадио на Космету. А државног секретара је оценио као лице које је одређено да му опис посла буде „само вршење притиска на локалну српску самоуправу на Космету“

        И председник Одбора Скупштине Србије за КиМ, Љубомир Краговић, подржао је одржавање Сртењског реферндума. Оптужио је владу Србије да је крива за укидање 12 српских локалних самоуправа на Космету и да је предстојећи референдум неопходна брана даљем пропадању косметских Срба. Краговић је подвукао да би Срби са Космета одустали од референдума да је тако нешто од њих затражила Народна Скупштина Србије, али да је Тадић поводом Космета не сазива јер је био свестан да нема већину да обори референдум.

        Краговић је оценио да тренутна власт нема упориште у народу и да се свела на „вођење приватне политике председника Републике а да премијер није ни заинтересован за Космет и судбину косметских Срба уопште.

        Он је деловање Борка Стефановића е окарактерисао као поражавајуће и као „подложно Куперовим уценама“.

        Срби са Космета – истакао је Краговић – референдумом траже остваривање основних људских и грађанских права подједнако са осталим грађанима Србије: да бирају и буду бирани. Референдумом поручују Тадићу да нема права да не распише изборе и на Космету, као и да је постојање Министарства за Косово и Метохију непотребно и штетно.

        Краговић је, у наставку излагања, негативно оценио рад  министра за КиМ Горана Богдановића и државног секретара Министарства за КиМ Оливера Ивановића. За првог је рекао  – осим што је изградио пут ка свом селу који још није платио – да није ништа друго добро урадио на Космету. А државног секретара је оценио као лице које је одређено да му опис посла буде „само вршење притиска на локалну српску самоуправу на Космету“.

        Краговић је најавио седницу Одбора за КиМ поводом референдума на северу Космета.

Државу чини народ, а не само Тадић са својим „медицинарима“ и лошим музичаримa

Др Милан Ивановић, председник Српског националног већа северног Косова и Метохије

– Ивановић је оптужио Владу Србије да политиком укидања државних институција на северу Космета гура сународнике на Космету  у признавање РОСУ, шиптарских цариника на Јарињу и Брњаку, шиптарских личних карата и диплома. У ствари: да их гура у признавање албанске државе и институција

– Он је окупљеним новинарима предочио да је на састанку председника општина и одборничких група (24. јануара) – од 91 присутног из свих политичких партија – чак 90 гласало за организовање референдума! Што значи: да само један српски представник није гласао за референдум, али – и он само зато што је био за постављање другачијег референдумског питања

– Ивановић је подвукао да се реферндумом шаље порука Београду да „државу чини и народ, а не само председник који у свом окружењу, као главне саветнике, има само несвршене медицинаре, лоше музичаре и децу лоших музичара који су добри само у саветовању око бизниса, али не и поводом озбиљних државничких послова“

        Председник Српског националног већа северног Косова и Метохије др Милан Ивановић саопштио је да на северу КиМ влада „апсолутно јединство народа и локалне самоуправе“. Нагласивши да се то – због медијског мрака – не може ни чути ни видети у централној Србији. Према његовим речима, „за Србе са Космета пут до медија је закрчен са деветеро врата, девет брава и девет кључева“.

        Ивановић је оптужио државне медије да – и када пуштају изјаве представника Срба са Космета – то намерно раде несразмерно у односу на ставове који се у тим истим медијима износе против њих. Ивановић је оценио да тзв политика “и Космет и ЕУ“ нема никакву тежину и да је њен прави назив -“Влада нема алтернативу“.

        Ивановић је оптужио Владу Србије да политиком укидања државних институција на северу Космета гура сународнике на Космету  у признавање РОСУ, шиптарских цариника на Јарињу и Брњаку, шиптарских личних карата и диплома. У ствари: да их гура у признавање албанске државе и институција.

        Ивановић је оценио да скепсу у намеру власти да очува Космет у оквиру државе Србије изазивају Дачићево признање – „да се не лажемо, од нас се тражи признање Космета“ – Рикерово инсистирање на „добросуседским односима“ са Тачијевим Косовом и став Европског парламента да Србија треба да „започне повлачење са севера Космета“.

        Он је оптужио републичку власт за нечувену хајку на косметске Србе које назива криминалцима и „самозванцима“. Такође, за оптужбе да је је Сретењски референдум „инициран из страначких централа“,  а тобоже нису одраз жеља народа.

        Ивановић је одбацио оптужбе власти у Београду да ће се реализацијом референдума изазвати реакција међународне јавности и наводно продубити криза, те да је и само организовање референдума противуставни чин.

        И он је окупљеним новинарима предочио да је на састанку председника општина и одборничких група (24. јануара) – од 91 присутног из свих политичких партија – чак 90 гласало за организовање референдума! Што значи: да само један српски представник није гласао за референдум, али – и он само зато што је био за постављање другачијег референдумског питања.

        Ово значи, подвукао је Ивановић, да поводом референдума постоји „апсолутно јединство народа“.

        Референдум, указао је Ивановић, може бити „само аргумент плус властима ако истински желе да бране Космет а не да Србе подведу под власт Приштине“.

        Ивановић је истовремено подвукао да се реферндумом шаље порука Београду да „државу чини и народ, а не само председник који у свом окружењу, као главне саветнике, има само несвршене медицинаре, лоше музичаре и децу лоших музичара који су добри само у саветовању око бизниса, али не и поводом озбиљних државничких послова“.

        Подсетио је да је косметске Србе ова власт терала да изађу на претходне шиптарске изборе, што су они одбили, а показало се да су били у праву. Рекао је да се Сретњским референдумом поново доказује да је Космет у Србији и да Срби са Космета бране Устав државе Србије.

        Ивановић је оптужио председника Тадића да – док свет покреће истраге против Тачија – он својим акцијама чини све да га амнестира и врати у политички живот. Нагласио је да ће референдум бити оцена преговора које је Борко Стефановић водио са Едитом Тахири без представника Срба са Космета и без сагласности и учешћа српске опозиције.

        Оливер Вуловић 

 Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend