За Србију резервисана роба друге класе

0
(0)

Колико грађани Србије могу да буду сигурни у исправност увозних производа. Из Белгије млеко са салмонелом 

ЗАРАЖЕНО млеко у праху, сумњиви „пангасијус“ , радиоктивно месо и саламе, покварене дечије кашице…. Неисправна храна путује са континента на континент, али најчешће завршава у земљама Трећег света. Ни грађани Србије не могу да буду апсолутно уверени у квалитет и исправност увозних намирница, али могу да буду сигурни да је већина производа која нам стиже из Европе – „друга класа“

Белгијска агенција за сигурност хране упозорила је Европљане да је 19 тона млека у праху белгијске производње заражено салмонелом. Продаја овог млека је заустављена када је откривено присуство опасне бактерије код 16 беба у Сибиру, које су храњене млеком „дамил 1“, компаније „Фаска“ из Лувена. Пре годину дана, 16 тона овог млека извезено је у Русију, а три тоне су помешане са неконтаминираним смесама и послате у земље Трећег света. У извештају Агенције за сигурност хране Белгије, међутим, не прецизирају се имена тих земаља, сем да млеко није доспело на тржиште ЕУ.

Дилема да ли из увоза добијамо робу осредњег, па често врло проблематичног квалитета, обично кулминира када из Европе стигну вести о поквареним намирницама. Познато је да већина произвођача у Европи има две производне линије – једну за тржиште највећих и најразвијенијих чланица ЕУ, а другу за најчешће земље источног блока. Производи са друге линије резервисани су за Србију.

– Без релевантних истраживања не могу да се доносе судови о квалитету производа намењеног матичном тржишту или другим земљама – каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача НОПС-а. – Ипак, ако купите „милка“ чоколаду на нашем тржишту, на основу органолептичких својстава можете да закључите да нема исти укус ни квалитет као она у Швајцарској или Аустрији. Све те сумње у квалитет рада мултинационалних компанија и њихових производа у Србији могу да се отклоне једино истраживањем које би пре свега требало да спроведе надлежно министарство односно његове инспекције. – Све остало спада у домен „теорије завере“. Пре две године донет је Закон о безбедности хране, али нажалост, још се не примењује.

ВРАЋЕНО СА ГРАНИЦЕ

Према подацима граничне Ветеринарске инспекције, током прошле године је због неисправности забрањен увоз 24.000 килограма млека у праху, 19.440 литара УХТ млека и 9.998 килограма млечних производа. Неправилности се односе углавном на неисправно декларисање у односу на стандарде Републике Србије.
У односу на количину прегледане робе ове врсте приликом увоза у Србију прошле године, у Ветеринарској инспекцији Министарства пољопривреде констатују да је веома мала количина увезеног млека и млечних производа била неисправна.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КАТАСТРОФА: Вучић нас задужује 30 милијарди евра, дупло више од свих претходних!

4.9 (11) Последњих месеци Вучић видно пати јер нема ни једну заоставштину – ни после …

Deutsche bank: Са 2020. почиње век планетарних нереда и немира

5 (3) * Посебно турбулентно и хаотично биће током прве деценије, али немачка банка наглашава: …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend