Јавни дуг био 49,62 одсто БДП на крају 2011.

0
(0)

Србија је 31. децембра 2011. имала знатно већи јавни дуг него што је званично приказано у фебруару ове године, наводи се у Извештају о ревизији јавног дуга за протеклу годину

Србија је 31. децембра 2011. имала јавни дуг од 49,62 одсто вредности бруто друштвеног производа (БДП), што је осетно више него што је званично приказано у фебруару ове године, наводи се у Извештају о ревизији јавног дуга за протеклу годину, у који је Тањуг имао увид.

Према подацима објављеним на сајту Министарства финансија почетком фебруара, удео јавног дуга у БДП износио је 45,1 одсто, а разлика између тог нивоа дуга и јавног дуга на крају 2011. који је утврдио државни ревизор је око 4,5 одсто, или приближно 130 милијарди динара.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је јуче указао, коментаришући за РТС наведене податке о јавном дугу, да је тиме „неко хтео да то сакрије и прикаже мањи дуг“.

Динкић је рекао да га је државни ревизор обавестио да је претходно Министарство финансија јавности дало погрешне информације о висини јавног дуга Србије, као и да је сада на државном ревизору да испита ко је могао да нареди сакривање тих података.

Он је навео да су сви месечни подаци Министарства финансија, које је преузимала и Народна банка Србије, имали ту „фалш цифру“, додајући да ће то министарство први пут дати реалну бројку коју су његови претходници крили од јавности.

Према његовим речима, за сакривање правих података о јавном дугу није могао да зна ниједан други члан претходне владе осим тадашњег премијера и министра финансија Мирка Цветковића.

Бивши премијер и министар финансија је, међутим, демантовао је да је његово министарство фалсификовало јавни дуг на крају 2011. године.

„Није тачно да је Министарство финансија било шта сакривало, нити да сам ја у том смислу дао инструкције било коме“, тврди Цветковић, у изјави датој Тањугу, уз напомену да ће све детаље о висини и начину приказивања јавног дуга саопштити на текућем заседању Скупштине Србије.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта ви мислите ко је већи лажов и јајара? Александар Вучић или Предраг Кон који су опет ухваћени у лажи

4.4 (5) Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија урадити комплетну ревизују података …

Напредна фукара задужује Србију за милијарде евра како би шиптарским терористима направила аутопут и железницу

3 (2) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да још никаква помоћ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend