Јавни дуг еврозоне порастао на више од 100 одсто БДП-а

Јавни дуг еврозоне порастао на више од 100 одсто БДП-а

Јавни дуг еврозоне премашио је у првом тромесечју 2021. године ниво од 100 процената бруто домаћег производа (БДП) први пут икада.

До тога је довела потреба земаља чланица да наставе с финансирањем мера за ублажавање економских и социјалних последица пандемије и мера за опоравак од корона вируса.

Према управо објављеним подацима агенције ЕУ за статистику, Евростата, јавни дуг еврозоне попео се у првом кварталу на 100,5 одсто БДП-а са нивоа од 97,8 процената на крају последњег тромесечја 2020. У Европској унији тај однос је порастао са 90,5 на 92,9 одсто.

Јавни дуг у оба блока бележи још драстичнији пораст када се пореди са првим кварталом 2020. Наиме, у еврозони је на крају прва три месеца прошле године удео дуга у БДП-у износио 86,1 проценат, а у ЕУ 79,2 посто.

Највиши ниво државног дуга према БДП-у на крају првог тромесечја 2021. имала је Грчка (209,3%), а следе Италија (160%), Португалија (137,2%), Кипар (125,7%), Шпанија (125,2%), Белгија (118,6%) и Француска (118%), док је најнижи ниво забележен у Естонији (18,5%), Бугарској (25,1%) и Луксембургу (28,1%).
Од земаља чланица ЕУ са простора бивше Југославије, јавни дуг Хрватске је у посматраном периоду порастао на 91,3 посто БДП-а, док је у Словенији износио нешто мање од 90 процената, према Евростату.

У поређењу са четвртим кварталом 2020. године, двадесет и три државе чланице Уније регистровале су раст дуга према БДП-у, код две земље (Литванија и Данска) забележено је смањење, док је тај однос остао стабилан у Словачкој и Бугарској, преноси Танјуг.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ФИЈАСКО ПОЛИТИКЕ ЕУ ПАГАНИЈЕ: Бриселски дијалог управо је изгубио сваки смисао

ФИЈАСКО ПОЛИТИКЕ ЕУ ПАГАНИЈЕ: Бриселски дијалог управо је изгубио сваки смисао

Ако се приштинска страна определила за пуни реципроцитет и настави са акцијама попут актуелне на …

Какао би било ИДИОТИ да уведете мораторијум на Бриселски споразум?

Какао би било ИДИОТИ да уведете мораторијум на Бриселски споразум?

Па да онда дате недељу дана дивљим племенима са југа као и ономе што себе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *