Јавни дуг Србије на крају септембра 2020. износио 26,604 милијарде евра, што је 56,7 одсто БДП, а дефицит буџета 364,2 милијарди динара

Јавни дуг Србије на крају септембра 2020. износио 26,604 милијарде евра, што је 56,7 одсто БДП, а дефицит буџета 364,2 милијарди динара

БЕОГРАД – У првих девет месеци ове године остварен је дефицит републичког буџета у износу од 364,2 милијарди динара, објавило је Министарство финансија.

Приходи су остварени у износу од 914,4 милијарде динара, а расходи су извршени у износу од 1.278,6 милијарди динара.

Само у септембру дефицит је био 19,6 милијарди динара.

У септембру су наплаћени приходи у износу од 106,1 милијарди динара, од чега су порески приходи износили 88,2 милијарди динара.

Највећи део пореских прихода односи се на уплату ПДВ у износу од 47,4 милијарде динара и акциза у износу од 21 милијарде динара.

Непорески приходи остварени су у износу од 17,3 милијарде динара.

Прилив донација у септембру износио је 0,5 млрд динара.

Такође, расходи су извршени у износу од 125,6 милијарди динара. Расходи за запослене, у септембру, износили су 24,9 млрд динара, трансфери ООСО (фонд ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО) 19,7 млрд динара, а капиталне инвестиције 15,5 млрд динара.

Субвенције су износиле 26 млрд динара, с обзиром да је са ове расходне категорије исплаћена додатна помоћ привредницима у оквиру сета мера за борбу против ефеката пандемије корона вируса.

На нивоу опште државе у периоду јануар – септембар остварен је фискални дефицит у износу од 360,8 млрд динара и примарни фискални дефицит у износу од 273,8 млрд динара.

Јавни дуг и у септембру мировао на 56,7 одсто БДП-а

Јавни дуг Србије остао је у септембру 2020, трећи месец узастопно, на непромењеном нивоу од 56,7 одсто бруто домаћег производа, према подацима из данашњег извештаја Министарства финансија о макроекономским кретањима.

У номиналном износу, јавни дуг Србије је на крају септембра износио 26,604 милијарде евра, што је незнатно мање у поређењу са августом када је “тежио” 26,608 милијарди.

На крају јануара 2020, јавни дуг је износио 24,20 милијарди евра, а на крају децембра прошле 23,94 милијарде евра, што је чинило 52 одсто БДП-а.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић и Брнабић би уз помоћ Рио Тинта да извуку милијарду € из буџета на име обештећења?!

Вучић и Брнабић би уз помоћ Рио Тинта да извуку милијарду € из буџета на име обештећења?!

Како то обично бива гањајући лисицу истерали смо вука или у овом случају чопор вукова. …

Боже, колико је овај човек велики издајник!

Боже, колико је овај човек велики издајник!

Доношењем закона о референдуму диктаторски и лоповски режим Александра Вучића је припремио законску основу за …

Један коментар

 1. ИНЕРТНО НАШЕ СТАЊЕ

  Нама власти приуштише нам много стања: привредно, економско, коронско, инертно, а за друго стање сами се трудимо. Највећи напредак постижемо, када нас прогласе наши за најбоље, најзапошљеније, најбогатије и најспособније и све нај, нај…нај на свету овом. Стварност је поприлично супротна од тврдње водећих функционера, сваке године земљу напусте 50.000, углном младих, разлика умрлих и рођених је 40.000 у корист умрлих. Још неко време, нећемо имати кога да запослимо. То су показатељи наше напредности.

  ♣ За државу не бих могао да дам једино оно што ми је већ узела.
  ♣ Добио сам захвалност што ми је отимана пензија. Џепове никако да напуним, колико ми је добро.
  ♣ Када председник помене повећање пензија, многим пензионерима расте само притисак.
  ♣ Неће бити повећање нити смањење пензија уколико не одлучи председник. Воли много пензионере, они њега још више.
  ♣ Бајатовић покупио се и отишао. Био је прибран.
  ♣ Користим највећу диоптрију. Раст пензија никако да видим.
  ♣ Не спустајте ролетне и отворите прозоре. Омогучите сваком политичком прелетачу да вам се непогрешиво придружи, а не поломи стакло.
  ♣ На првом месту је зајечарско пиво, ја му додељујем првих сто места. Друго не постоји.
  ♣ Лукашенко је проглашен да је покрао изборе, а освојио је само 80,23% гласова. Избори у САД изазваће рат и никако да изброје гласова.
  ♣ Избори на Истоку су осуђени као нелегитимни, а избори у САД представљају хумани. Избори трају месец дана, а бројање гласова је Трампова вечност.
  ♣ Како лепо звучи “Никад није касно”. Ми смо ипак закаснили у свему.
  ♣ Неки наши политичари и бизнисмени једино разумеју језик новца. За остало су ван себе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *