fbpx

Јавни дуг Србије увећан за 370 милиона евра

5
(2)

Јавни дуг Србије за период јануар-март 2020. године увећан је 370 милиона евра у односу на крај 2019. и то на износ од 24,7 милијарди евра, што је 52,8 брутонационалног прихода (БДП), показују подаци Парламентарне буџетске канцеларије о анализи јавног дуга.

То повећање односи се на период пре избијања пандемије корона вируса и економског пакета Владе Србије од 5,1 милијарди евра за сузбијање негативних економсих последица корона кризе.

Значајан део овог повећања (115 милиона евра) односи се на неповољне курсне разлике, док остатак представља нето задуживање на домаћем тржишту у износу од 225 милона евра.

Већи део јавног дуга односи се на дугорочне обвезнице и то у износу од 12,8 милијарди евра, а мањи део на кредите међународних финансијских институција и страних влада и то 9,6 милијарди евра.

Директни дуг Србије настао задуживањем, на крају марта 2020. године износио је 22,8 милијарди евра и у односу на крај 2019. повећао се за око 380 милиона евра, односно за око 264 милиона евра, уколико се изузме неповољан утицај девизних курсева.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

(УЖИВО) Полиција код Вука јуриша с коњицом и 15 џипова, а у Нишу ОДБИЛИ ПОСЛУШНОСТ ПСИХОПАТИ (видео)

4.9 (7) Тренутно је хаос код Вуковог споменика у Београду, где полиција са коњицом и …

Народ из Новог Сада и Чачка кренуо ка Београду, протести и у Крагујевцу! (видео)

5 (3) Грађани на протесту у Београду причају да ускоро у Београд стижу Новосађани и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *