Јавни дуг Србије увећан за 370 милиона евра

5
(2)

Јавни дуг Србије за период јануар-март 2020. године увећан је 370 милиона евра у односу на крај 2019. и то на износ од 24,7 милијарди евра, што је 52,8 брутонационалног прихода (БДП), показују подаци Парламентарне буџетске канцеларије о анализи јавног дуга.

То повећање односи се на период пре избијања пандемије корона вируса и економског пакета Владе Србије од 5,1 милијарди евра за сузбијање негативних економсих последица корона кризе.

Значајан део овог повећања (115 милиона евра) односи се на неповољне курсне разлике, док остатак представља нето задуживање на домаћем тржишту у износу од 225 милона евра.

Већи део јавног дуга односи се на дугорочне обвезнице и то у износу од 12,8 милијарди евра, а мањи део на кредите међународних финансијских институција и страних влада и то 9,6 милијарди евра.

Директни дуг Србије настао задуживањем, на крају марта 2020. године износио је 22,8 милијарди евра и у односу на крај 2019. повећао се за око 380 милиона евра, односно за око 264 милиона евра, уколико се изузме неповољан утицај девизних курсева.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ ОТВОРЕНО ИЗДАО РУСИЈУ: Шокантна анализа руског војног аналитичара

5 (5) Недавно је Београд ужасно увређен објавом коју је на Фејсбук објавила портпаролка руског …

Вучићев антисрпски глобалистички режим уводи Србију у банкрот, ево шта следи

5 (9) Економски биланс стања монетарно одређује номиналну вредност својине у датом тренутку. Он на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *