Јавно слушање о утицају ГМО

0
(0)

Београд – – Друго јавно слушање Одбора Скупштине Србије за заштиту животне средине о утицају генетички модификованих организама (ГМО) биће у одржано у среду, 6. Фебруара.

Председница Одбора Милица Војић Марковић казала је агенцији Бета да се ново јавно слушање одржава након мање од три месеца, како би се јавност упозорила на најаву промене Закона о ГМО.

Марковићева је навела да је током претходног јавног слушања, које је одржано у Скупштини Србије 13. Новембра прошле године, речено да се тај закон неће мењати, али да сада постоје информације да је измена већ урађена и да ће се врло брзо наћи пред посланицима.

„Промена закона подразумева могућност промета ГМО на територији Србије, што је сада забрањено, а што је од нас захтевала Светска трговинска организација, као један од услова да постанемо њени чланови“, рекла је она.

Према њеним речима, јавност Србије није расположена за такве промене, јер то није на корист грађана ни у здравственом, ни у економском смислу, а кад, како је истакла, није могућа производња храну за сопствено становништво „онда се доводи у питање и суверенитет земље“.

„Задатак Одбора је да представнике Владе Србије упозна са ставовима стучне јавности о ГМО“, рекла је она и додала да Влада „очигледно жели да склони проблем ГМО са дневног реда и прикључи се СТО“.

Јавно слушање, како је навела, важно је и због тога што на пролеће и Европска унија спрема референдум, на коме би око 500 милиона људи требало да се изјасни о ГМО.

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend