Један од пет милиона: Kобре прекршиле Правилник о овлашћењима, поднели смо кривичну пријаву

Један од пет милиона: Kобре прекршиле Правилник о овлашћењима, поднели смо кривичну пријаву

Један од организатора протеста “Један од пет милиона” Срђан Марковић изјавио је данас да су припадници Војске Србије током протеста у суботу прекршили Правнилик о војним овлашћењима Војне полиције и додао да је против Н.Н. лица поднео кривичну пријаву због спречавања скупа и насилничког понашања.

“Правилник је прекршен на више места. Војна полиција нема никаква овлашћења на јавном простору за који је полиција задужена, њихова надлежност је улаз у зграду и сама зграда. Kада су излетели из зграде, они окупљене нису упозорили и нису се представили како је Правилником прописано”, изјавио је Марковић на конференцији за новинаре испред зграде Радио-телевизије Србије у Београду.

Марковић је оценио да би било оправдања за примену силе “само уколико се опирао”, а да примена прекомерне употребе силе није ни по једном правилу.

Оценио је да је Војна полиција злуопотребљена што може бити индикатор за то шта се све дешава у другим институцијама.

Представници протеста “Један од пет милиона” су уреднцима и заполеснима у Радио-телевизији Србије уручили ЦД са снимцима инцидента у суботу испред Председништва Србије у Београду где су Марковића тукли припадници јединице “Kобре” .

“Снимке предајемо због тога што на РТС-у нисмо могли да видимо другачије мишљење, већ само монолог Александра Вучића, а нас нико није позвао да кажемо своје мишљење и кажемо шта се догодило. Ми смо први грађани Србије које је војска тукла после демонстрација у Београду 9. марта 1991. године”, рекао је он.

Марковић је казао да не зна због чега се РТС није обратио другој страни, али да је уверен постоје људи у тој телевизији који ће се озбиљно позабавити материјалом који им је уручен, и на “објективан начин известити шта се догодило, ако не данас, онда сутра када РТС не буде више ПР служба Српске напредне странке”.

Марковић је рекао да председник Србије Александар Вучић збија шале о том инциденту, а да заменик градоначелника Београда Горан Весић пушта монтиране снимке којима желе да њега, Марковића, представи као насилника.

“Он је показивао снимак пребијања демонстраната у другим земљама, ваљда прижељукујући да се то дешава и на нашим улицама. Они, изгледа, позивају полицију да пребија грађане који осам месеци протестују. Је л’ то ваша полиција, Весићу?”, упитао је Марковић.

Марковић је питао да ли изјава Вучића да су представници протеста “Један од пет милиона” “саучесници” у убиству Ранка Панића током протеста 2008, упитао да ли су њихови животи огрожени због тога.

“Моје пријатеље и мене свакодневно већ прате, а мене су тукли пред камерама на улици, замислите како би то изгледало ноћу негду у неком мраку или у близини наших кућа. Да ли ми, председниче, треба да се плашимо за свој живот”, упитао је он.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Застрашујуће последице либералног закона о абортусу на Новом Зеланду

Застрашујуће последице либералног закона о абортусу на Новом Зеланду

На Новом Зеланду је у 2020. години најмање 120 беба убијено после 20. недеље трудноће; …

АДВОКАТИ најавили потпуну обуставу рада! ВУЧИЋ панично тражи да се повуче Закон!

АДВОКАТИ најавили потпуну обуставу рада! ВУЧИЋ панично тражи да се повуче Закон!

Адвокатска комора Србије је касно у суботу на Твитеру најавила потпуну обуставу рада у понедељак …

Један коментар

  1. picousta braca uvek su bila u drustvu ovih zmija poskoka, pa lepi nemo se sekiras, okreni nislije, nase prijatelje na telefonu, oni kad dodju obavezno red uspostave i mirno se kuci vrate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *