fbpx

Једемо ГМО а да и не знамо, погледајте у којим градовима и намирницама је пронађен

0
(0)

Београд – Забрањену и, по многим мишљењима, штетну генетски модификовану соју грађанима Србије прошле године покушало је да подвали бар 27 сељака, 12 из Мачве и 15 из Војводине.

Фитосанитарна инспекција је у 2014. контролисала 1.600 парцела на којима се гаји соја, а генетски модификовану је пронашла на три одсто, односно на 45 прегледаних парцела. Ненад Милојевић, шеф фитосанитарне инспекције Министарства пољопривреде, тврди да то није много. Имајући, међутим, у виду да је прегледано само 3.000 хектара под сојом од укупно око 200.000 хектара овог усева у Србији, простора за забринутост и те како има.

Ових 27 сељака соју су гајили у насељима Вашица, Јазак, Пригревица, те у Богатићу и Метковићу, и то на имањима од најмање 40 ари, па до 1,5 хектара.

Продаја и производња ГМ хране забрањена је у Србији, али је грађани очигледно годинама једу, а да то и не знају. Присутна је у месу, млеку, слаткишима и грицкалицама, резанцима… ГМ соја може се наћи и у многим производима по супермаркетима, а у њих најчешће доспева тако што сељаци њоме хране стоку.

Званичних података о последицама њеног конзумирања по здравље човека нема, али тестирања на животињама показала су шокантне резултате. Код заморчића који су јели ГМ парадајз с временом су се развили чиреви на желуцу. Мишеви који су јели генетски модификовану соју имали су оштећења на јетри, док је код зечеве ГМ соја направила озбиљне срчане проблеме. ГМ кукуруз угрозио им је имунитет, али се показало и да доводи до смањења плодности и бржег старења.

Генетичар са Пољопривредног факултета у Новом Саду Миодраг Димитријевић каже за “Блиц” да директно уношење ГМ хране не може да доведе до поремећаја у организму одмах, али да последице постоје.

„Анализе неколико аутора су показале да ГМ намирнице изазивају стерилност, да су канцерогене, изазивају срчане проблеме… То се, међутим, не дешава одмах, оштећења настају кроз одређени временски период“, тврди Димитријевић.

Ненад Милојевић из Фитосанитарне инспекције каже да је соја са парцела на којима је утврђено присуство ГМО уништена.

„Против свих власника или корисника парцела поднете су прекршајне пријаве, а казне су до 60.000 динара“, рекао је Милојевић за “Блиц”.

Гајење ГМО јефтиније за трећину

Агроекономиста Милан Простран каже да се ГМ соја у Србији годинама сади углавном на истим парцелама.

„Соја са парцела на којима је утврђено присуство ГМО се уништава, али пољопривредници се сналазе, семе крију и поново саде. Гајење овакве соје је 30 одсто јефтиније јер захтева мању заштиту“, каже Простран за “Блиц”.

Овде су инспектори пронашли ГМО:

ВОЈВОДИНА: Рума, Каћ, Попинац, Вашица, Јазак, Врдник, Пригревица, Апатин, Бачка Паланка, Луг, Сусек, Жабар, Короман

МАЧВА: Слепчевић, Богатић, Варна, Маови, Чокешина, Милина, Метковић, Црне Баре, Совљак, Лешница, Баново Поље

Шта се најчешће генетски модификује:

Пшеница
Соја
Пиринач
Парадајз
Шећерна репа
Уљана репица
Кромпир
Пасуљ

Сузана Лакић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић формира прелазну владу – већина министара остаје – СПРЕМА НОВЕ ИЗБОРЕ?

4.6 (13) Схватајући да оваква скупштина у којој нема представника бар милион и по грађана …

Ово више није Србија, већ безимени гето и народ у нестајању

5 (14) Још од пропасти Душановог царства, половином 14. века српски народ није доживео тежи …

2 Коментара

  1. ma samo trujte kad smo glupi

  2. Nenade pederu, idi u MK grupu, Delta agrar i Matijević agrar pa proveri koliko ima posejano na njihovim njivama a ne da ugnjetavate već ionako izdrkane i osiromašene sitne seljake.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *