Јелена из Ниша води своје роботе у Дубаи

Јелена из Ниша води своје роботе у Дубаи

0
(0)

Јелена Здравковић је ученица трећег разреда смера информационих технологија Електротехничке школе „Мија Станимировић“ у Нишу и октобра, као члан српске репрезентације из роботике представљаће своју земљу, град и школу на светској Олимпијади из ове области. Домаћин такмичења је Дубаи, а Јелана се увелико припрема за нови изазов који се налази пред њом. У српском тиму се налазе четири такмичара, а Јелена је једина из Ниша.

„За мене је ово велики успех, али и једно ново искуство. Kада сам после основне школе уписала Електротехничку школу „Мија Станимировић“ нисам ни сањала да ћу једног дана постати члан српске репрезентације, да ћу се такмичити на једном овако престижном такмичењу и да ћу на њему бранити боје своје земље. Моја очекивања у то време била су сасвим обична, да будем безбрижна средњошколка као и сви остали моји вршњаци, али сам тада открила свет програмирања и роботике и све се променило из корена“, каже Јелена.

На питање како то да се девојка нашла у свету роботике Јелена каже:

„Одувек су ме занимали рачунари и програмирање, а роботика је само наставак тог интересовања. Има пуно лепоте у свету роботике. Најсрећнија сам када проради код који смо написали. Практично то значи да смо покренули робата који може да се креће путањом коју смо одредили, да хвата и баца ствари, да скаче. Све што ми направимо он уради. Kада се то догоди значи да смо успели и нема краја нашој срећи“, прича Јелена.

Ова млада средњошколка је одлучила да својим знањем помогне и другима. Води и секцију роботике у школи, а покренула је свој јутјуб канал на коме решава задатке за ученике првог разреда како би им помогла да лакше схвате програмирање. Доста је ангажована и у ваннаставним активностима.

„Јелена се такмичи од првог разреда почев од електротехнике 1 и 2, а наставила је са програмирањем у трећем разреду, а сада се бави и роботиком. То само потврђује Јеленину свестраност, а уз то је и вредна и активна, дете какво се само пожелети може“, каже Радмила Лучић, професорка стручних предмета електротехнике.

Горан Лучић, професор у ЕТШ „Мија Станимировић“ каже да је Јелена једина из Ниша у српском тиму, а до Дубаија је водио пут преко такмичења Галаксија куп.

„Јелена је на овом такмичењу осбојила прву награду, а потом је свој рад презентовала представницима школе Kареативно перо у Београду, на чији је предлог и постала члан српске екипе за Олимпијаду“, каже Лучић.

Јелена додаје да ће сигурно да настави да се бави програмирањем и свакако ће остати у тој струци, а верује да ћи остати и у својој земљи па и свом граду.

Белами.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ниш: По први пут од почетка мигрантске кризе употребљено ватрено оружје против мигрантског насиља

Ниш: По први пут од почетка мигрантске кризе употребљено ватрено оружје против мигрантског насиља

5 (16) Мушкарац Г.В. (62) ранио је мигранта. После 5 година мигрантског насиља и упада …

Србија се гуши: Бор и Ваљево критични, Београд у црвеном

Србија се гуши: Бор и Ваљево критични, Београд у црвеном

5 (6) Упркос померању граничних вредности за оцењивање квалитета ваздуха, према званичним подацима Агенције за …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend