Jелена Пономарјева

Јелена Пономарјова: Прерушени у избеглице на Балкан долазе терористи

5
(9)
Босни и Херцеговини прети опасност да постане коначно одредиште за армију миграната из Турске, међу којима је велики број терориста и присталица радикалних исламистичких група. Експерте посебно забрињава могућност да се терористи са Блиског истока придруже локалним екстремистима и остану на Балкану. У догледној будућности се тако може створити нова „Исламска држава“ у Европи. „Већи део миграната неће дуго остати у БиХ“, сматра Јелена Пономарјова, доктор политичких наука, професор МГИМО МСП Русије.
„Али чињеница је да међу онима који остану у БиХ постојељуди који носе са собом опасност. То су радикални елементи и ‘терористи спавачи’ који се придружују локалним екстремистима. Они лако и брзо проналазе своје место међу младима из Француске, Шпаније и Италије, као и БиХ. Не искључујем могућност да већ ускоро почне да се ствара нова ‘Исламска држава’ у Европи, у почетку својеврсни Балкански калифат“. По мишљењу Пономарјове, „никакве преграде не могу да задрже мигранте“. „Да би преживела, да би се спасила, Европа се мора борити не са последицама, већ са узроцима кризе“, истиче научник и додаје да ће се негативни трендови наставити све док „транснационалне корпорације не престану да пљачкају суверене државе у другим деловима света, на периферијама капитализма.“
Јелена Пономарева скреће пажњу на то да је балкански регион најтурбулентнија зона Европе. „Због два фактора: транзитни положај региона (гасоводи, транзит робе и миграната, трговина дрогом) и помешаности народа, култура и религија“, сматра експерт. „Балкан је веома рањим и лако може да постане и средиште сукоба и окидач за шире конфликте. Ако узмемо у обзирунутрашње специфичности региона, као и спољни фактор — интересе трећих земаља (пре свега САД, Немачке, Турске, Саудијске Арабије, Ирана), војнополитичких блокова (НАТО) и друге недржавне субјекте светске политике попут приватних војних формација, међународних терористичкихи криминалних структура, један од вероватних сценарија развоја ситуације је Балкански калифат“.
„Језгро Балканског калифата се може формирати у наредних 10-15 година, а до средине нашег века ова формација може попримити стабилан облик док ће се границе територије коју насељавају муслимани стално ширити“, сматра професорка. „То су Албанија, Грчка, Бугарска, Босна и Херцеговина, Македонија, Србија укључујући Косово, Црна Гора. У овом случају говоримо о формирању радикалне исламске политике која је чврсто интегрисана у структуре међународног тероризма. Брзина и облик реализације свега горенаведеног зависи од глобалног развоја. У условима глобалне војне конфронтације регионални сценарио за БиХ може бити активиран у у интересима Запада.
Радикалне исламисте и милитанте могу искористити против савезника Русије у региону, а главна мета терориста ће очигледно бити православни Словени, пре свега Срби“, каже Јелена Пономарјова.

Балканист

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хапшењем актера понижавања Србије у Боговађи неће бити `ухапшен` ни делић мигрантског проблема

4.3 (7) * ФАКТИ: За ово у Боговађи ће драге/најдраже мигранте смешно и симболично осудити. Власт …

Ухапшени мигранти из кампа у Боговађи који су злостављали девојку у кампу

5 (1) Мигранти који су јуче изазвали инцидент у Боговођи код Лајковца када су терали …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    Набројаћу само четири чињенице, па нек свако закључи сам:

    1. Ислам је религија створена у Ватикану, са свим елементима које има и хришћанство. Синхронизован је на циклусе Месеца како би био органска супротност православљу које функционише по ритмовима Сунца.

    2. Срби су најзападнији православци, физичка брана ширењу тамне цивилизације Атлантиде на исток.

    3. После пораза Исламске Државе напрасно испарава око 2 милиона џихадиста, а истовремено се појављује 2 милиона миграната.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend