Тужилаштво: БИА и ВБА још нису доставили информације о пословању Kрушика с приватним трговцима оружја

Тужилаштво: БИА и ВБА још нису доставили информације о пословању Kрушика с приватним трговцима оружја

4.8
(5)

БИА и ВБА још нису доставили извештаје о прикупљеним информацијама о пословање државне наменске фабрике Kрушик са приватним трговцима оружја којре им је тражило Тужилаштву за организовани криминал. Kако се наводи у одговору који је Инсајдер добио по Закону о приступу информацијама од јавног значаја, Тужилаштво није упутило писмене ургенције јер је “редовно усмено информисано о поступању по захтевима за прикупљање потребних обавештења”.

Подсетимо, Тужилаштво за организовани криминал је Безбедносно информативној агенцији и Војнобезбедносној агенцији упутио још 18. новембра упутило захтев за прикупљање потребних обавештења „поводом јавно изнетих тврдњи о привилеговању одређеног броја правних лица у приватном власништву у вези са куповином и продајом наоружања и војне опреме фабрике Kрушик“.

Прикупљање информација, како су тада навели за Инсајдер, нису тражили од МУП-а због тврдњи да је у одређеним пословима учествовао Бранко Стефановић, отац министра полиције.

Тужилаштво је навело да је циљ предистражног поступка да се “провере све информације и изнете тврдње и прикупе обавештења која су неопходна за расветљавање свих чињеница и околности у вези куповине и продаје наоружања и војне опреме”.

Kако три и по месеца јавност није упозната докле је стигао овај поступак, новинари Инсајдера упутили су Тужилаштву за организовани криминал Захтев за приступ информацијама од јавног значаја.

У одговору Инсајдеру наводе да Тужилаштву за организовани криминал нису достављени извештаји по захтевима за прикупљање потребних обавештења од ВБА и БИА.

“Тужилаштво за организовани криминал није упутило писмене ургенције БИА и ВБА, имајући у виду да је редовно усмено информисано о поступању по захтевима за прикупљање потребних обавештења” , наводи се у одговору Инсајдеру.

Информације о пословању Бранка Стефановића, оца министра полиције са оружјем, појавиле су се још прошле године. О њима је писао недељник НИН, а БИРН је у новембру 2018. објавио да је отац министра полиције, као представник компаније ГИМ из Београда, посредовао између Kрушика и купаца оружја из Саудијске Арабије.

Причу је актуелизовао специјализовани међународни портал „Армс Wатцх”, који је 15. септембра писао да је ГИМ куповао оружје по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР.

Информације о привилегованим предузећима у јавност је изнео радник Kрушика Александар Обрадовић. Он је био ухапшен али се за његово хапшење и притварање није знало дуже од 20 дана. Први је ову информацију објавио НИН, а касније је за БИРН то потврдио и његов адвокат тадашњи адвокат.

Против Обраводића води се поступак за одавање пословне тајне, а након притвора и кућног притвора, тренутно се брани са слободе. У којој фази је овај поступак није познато.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пеђа Поповић: БИА забранила истрагу, инспектор убијен, затиру се трагови ка Вучићу! (видео)

Пеђа Поповић: БИА забранила истрагу, инспектор убијен, затиру се трагови ка Вучићу! (видео)

3 (2) Аутор и водитељ Никша Булатовић #ПецаПоповић​ #БИА​ #ВладимирЦвијан HelmCast Да ли је овај …

Мексико: Нарко-картели дроновима с експлозивом напали војску и полицију у најмање три савезне државе

Мексико: Нарко-картели дроновима с експлозивом напали војску и полицију у најмање три савезне државе

5 (1) Министар одбране Мексика Луис Кресенсио Сандовал саопштио је да су чланови нарко-картела дроновима …

Један коментар

  1. MOGUĆE JE I NEMOGUĆE?

    Iznemoglom „Krušiku“, iz Valjeva koga su opelješili neke poznate face iz vrha vlasti i doveli ga do kraha, ΛV, umesto da pohapsi uništitelje, on daje deset miliona, ne svoje, već narodne, evre. Oporaviće ga do sledeće kriminalne radnje. Vlasti su uhapsili Obradovića, jer je otkrio kriminalne radnje u „Krušiku“ i umesto da saslušaju kako su opljačkani oružari, oni ga strpali u zatvor i njega napadali, a branili kriminalce. Nažalost, nije samo u pitanju „Krušik“, tu su RTB Bor, EPS, RTS i mnogo drugih. Zakon, Ustav, policiju, Vlada, ministre… predstavlja i obavlja njihov rad jedan čovek, a ljudi koji u tim ustanovama rade predstavljaju višak radne snage. Ovih dana je postao i epidemiolog, specijalista protiv koronavirusa.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend