fbpx

Јерусалем Пост: Хрватско оживљавање неофашизма

0
(0)

ЗАГРЕБ/ЈЕРУСАЛИМ – Израелски дневник Јерусалем Пост објавио је коментар под насловом „Хрватско оживљавање неофашизма”, а у тексту аутора Мајкла Фројнда се истиче да је Хрватска „дом можда највећег и највише прожимајућег оживљавања неофашизма у протеклим деценијама” у целој Европској унији.

„Упркос расту тог покрета и све гласнијем присуству у јавном животу Хрватске, те претњи коју представља за стабилност Западног Балкана и шире, западни и европски званичници учинили су мало како би осудили овај забрињавајући тренд”, пише Јерусалем Пост, који комеморацију код Блајбурга наводи као истакнути пример савременог хрватског неофашизма.

Цитира се из говор председника хрватског сабора Гордана Јандроковића, који је ове године на Блајбургу изјавио да „данас одају почаст цивилним и војним жртвама”, уз објашњење да се иза те наоко бледе изјаве крије „застрашујуће дивљење кољачком профашистичком усташком покрету, који је одговоран за смрт више десетина хиљада Јевреја, Срба, Рома и других људи током рата”.

„Одавати почаст убијеним усташким војницима је чин моралне пропасти, којим се желе пребрисати злочини ратног режима зла иза којега је остало наслеђе бруталности и крвопролића”, наводи утицајни израелски дневник, пренoси портал Индеx.хр.

Јерусалем Пост истиче како је „срамота да хрватска Католичка црква и државне власти активно учествују у том догађају сваке године”, те да је неприхватљиво што аустријске власти одобравају његово одржавање.

Лист напомиње да се Хрватска никада није како треба суочила с наслеђем НДХ, те превладава став како су Хрвати у Другом светском рату били само жртве, а не и починитељи злочина.

„Још горе, приметан је пораст носталгије за усташама у савременој Хрватској, с редовним и отвореним изразима неонацизма и фашизма у јавности”, констатује се у тексту.

Наводи се да су неки политичари осудили те појаве, али да се не чини довољно на едукацији младих о ужасима усташког режима.

На крају коментара у Јерусалем Посту констатује се да улазак у Европску унију није помогао у томе да се „умире антисемитски и антисрпски екстремизам и мржња који прожимају хрватски јавни живот”, те да ћутање ЕУ у овој теми погодује „поновном успону фашистичке претње на Балкану”.

Ухапшени на Блајбургу у притвору до суђење крајем јуна

ЗАГРЕБ – Суд у Клагенфурту одбио је жалбе шесторице хрватских држављана, ухапшених током комеморације на Блајбургу, и они ће остати у притвору до суђења, које би требало да буде одржано крајем јуна.

Најновија одлуке суда у Клагенфурту, преноси Индеx. хр, показују да је тамошње правосуде одлуцило да построжи свој третман контроверзног блајбуршког усташког окупљања, који европски медији називају „највећим фашистичким окупљањем у Европи”.

Обе одлуке су различите у односу на судску праксу претходних година, када малобројни људи који су на комеморацији хапшени због неонацистичких испада нису држани тако дуго у притвору, а и требало је много дуже да се дође до судења.

На пример, хрватски држављанин који је прошле године ухапшен на Блајбургу због нацистичког поздрава, који је успут и медијима хвалио Адолфа Хитлера, суђење је чекао на слободи, а одржано је тек 11 месеци касније, наводи портал.

Портпаролка суда у Клагенфурту Ева Јост-Драксл каже да је садашња одлука „у складу с оптужницом”.

Напоменула је да им се по Закону о забрани нацистичких симбола може изрећи казна и до 10 година затвора, те да је на смартфону оптуженог 26-годишњака пронађена слика на којој нацистички салутира, као и дигитална копија Хитлерове књиге „Меин Кампф”.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бугарска новинарка: Западна Европа зверски експлоатише робове из Источне Европе

4 (4) Источни Европљани су робови Западне Европе, али то не изазива реакције, приметила је …

Каква бре црна демократија у Србији?! Где сте то видели у Србији и када? Марш бре у пм…

5 (4) ТРЕНД да нам европски парламентарци у писмима држе лекције и оптужују власт за …

Један коментар

  1. HRVATE TERA SUDBINA DA NESTANU JEL TAKO BOG HOĆE TOLIKA KLANJAUBIJANJA SEČENJE SRBSKIG GLAVA USTAŠKIM NOŽEM SRBOSEK NEĆE ZAVRŠITI NA DOBRO PO SMIM NJIMA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *