FOTO TANJUG / TANJA VALIC/ jd

Још 100 милиона $ дуга и то за сузбијање последица корона вируса

5
(3)

Светска банка (СБ) и Влада Србије потписаће ускоро Споразум о зајму 100 милиона долара, које је ова финансијска институција јуче одобрила нашој земљи за имплементацију Пројекта хитног одговора на Ковид 19.

Реализација овог зајма почеће одмах након што га посланици Скупштине Србије кроз форму закона усвоје, кажу за Тањуг у Светској банци.

Из кредита Светске банке финансираће се постављање 12 станица за брзо тестирање путника који улазе у нашу земљу и изградња две нове регионалне лабораторије.

Пројекат хитног одговора на Ковид 19 обухвата и јачање капацитета и пружање услуга интензивне неге као и капацитета за изолацију и набављање неопходне дијагностичке, транспортне и заштитне опреме.

„Јуче је Светска банка одобрила Србији зајам у износу од 100 милиона долара, односно 92 милиона евра, за имплементацију Пројекта хитног одговора на Ковид 19, који обухвата јачање капацитета за тестирање и дијагнозу обољења кроз формирање две нове регионалне лабораторије у Новом Саду и у Крагујевцу, као и станица за брзо тестирање путника на аеродромима и граничним прелазима“, објашњава специјалиста за здравство у канцеларији Светске Банке у Србији Предраг Ђукић.

Капацитет тестирања на корона вирус у Србији ће се, подићи са 7.000 на више од 9.000 тестова дневно, а циљ кредита је да помогне Србији да спречи, открије и правовремено реагује на пандемију Ковид-19.

Станице за тестирање биће постављене на београдском и нишком аеродрому, а биће одабрано и до 10 граничних прелаза на којима ће бити постављене.

„Србија ће овиме појачати свој капацитет откривања случцајева Ковида што би требало да надлежнима да благовремене информације за спровођење неопходних мера у случају нових таласа обољења“, објашњава Ђукић.

Поред тога, биће изграђене и две нове регионалне лабораторије – у Клиничком центру Војводине у Новом Саду и у Клиничком центру у Крагујевцу – које ће дневно моћи да обраде по 1.000 узорака, или око 130 тестова дневно на 100.000 становника.

Светска банка ће помоћи и да Србија набави додатну заштитну опрему, да лабораторије које тестирају на Ковид-19 буду увезане у један електронски систем као и да ојача дијагностику, јединице интензивне неге и изолационе јединице.

Следећи корак након одобрења зајма Светске банке је да Влада Републике Србије и Светска банка потпишу споразум о зајму, а затим да буде потврђен кроз закон који треба да усвоји Народна Скупштина на следећој седници, рекао је Ђукић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

САД: Болница у Хјустону нуди запосленима 500 долара ако се вакцинишу против короне

5 (8) Директор болнице, др Марк Бум, обавијестио је запослене да могу рачунати на додатних …

У Чачку мање од 10% медицинара изразило жељу да се вакцинише

4.7 (7) У чачанском здравственом систему упослено је око 1.000 медицинара, међутим за вакцинацију против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend