Ју-Ес стил се повлачи из Србије?

0
(0)

Америчка компанија све ближа коначној одлуци да напусти тржиште Смедерева и Србије. Припремљен план и за државно преузимање фирме

СУДБИНА америчке компаније „Ју-Ес стил“ још је неизвесна, али према информацијама до којих су дошле „Новости“, готово је извесно да ће садашњи власници напустити Смедерево. Одлуку да ли ће остати или отићи из Србије, Американци ће, како сазнајемо, донети последњег дана јануара.

Поједини аналитичари сматрају да „Ју-Ес стил“ вероватно неће трајно затворити српске погоне, највише због тога што су трошкови за запослене далеко мањи него у Америци. Уз јефтинију радну снагу, адут је и положај фабрике, која је близу европским и тржиштима земаља у развоју. С друге стране, уколико се криза настави, „Ју-Ес стил“ ће од свих својих чланица најпре затворити управо смедеревску Железару.

Влада Србије је на све могуће начине покушала да помогне америчкој фирми да настави рад. Као једном од највећих српских извозника Србија је понудила најповољније услове пословања. Ипак, очигледно да Американцима ни то није довољно.

АУТОМОБИЛИ ПОКРЕЋУ

СЛОВАЧКА челичана „Ју-Ес стила“ 1. фебруара креће у нормалну производњу. И ова фабрика у Кошицама, као и смедеревска железара, почетком јануара скратила је радну недељу са пет на четири дана. Поједини словачки аналитичари истичу да су повратак ове челичане у производњу омогућили амбициозни планови словачких фабрика аутомобила. У словачкој челичани, иначе, ради 13.000 запослених.

 Пре само два дана Влада Србије, на иницијативу премијера Мирка Цветковића, формирала је Радну групу која има задатак да одржи производњу у смедеревској Железари. Представници Владе су присуствовали бројним преговорима америчке компаније са потенцијалним улагачима. До сада се, међутим, није појавио нико ко би био у могућности да преузме Железару.

Ни понуђено смањење трошкова на локалном, али и на републичком нивоу, није уродило плодом. Градско веће Смедерева смањило је таксу са 100 динара на пола динара по квадратном метру обале Дунава. Смањена им је и еко-такса, само како би компанија, од које живи више од 5.000 породица, наставила производњу и задржала све раднике.

У „Ју-Ес стилу“ не крију став да је ова Влада учинила све што је могла да им помогне. Ипак, како сами тврде, имају проблема са светском рецесијом, која је значајно утицала на тржиште челика и поруџбине купаца. Ове проблеме, истичу у америчкој компанији, тренутно не могу да реше.

Док представници Владе тврде да држава мора да стане иза смедеревске Железаре, поједини економисти сматрају да државно преузимање није најбоље решење. Према њиховим оценама, требало је да америчка компанија раније нађе купца међу кинеским или индијским компанијама, које су показивале интересовање за српску железару.

 

Новости


Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

4.4 (9) Послодавци, синдикати и Влада Србије нису се договорили о проценту повећања минималне цене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend