„Југ Србије је радиоактиван“

0
(0)

Планина Пљачковица налази се изнад самог града Врања и током ратних сукоба 1999. године на сами врх дејствовала је НАТО авијација по телевизијском предајнику у неколико наврата уз употребу муниције са осиромашеним уранијумом. Раде Василев, председник Зелене мреже Пчињског округа, један је од најкомпентентнијих саговорника о деловању осиромашеног уранијума на становништво Врања и општине у целини.

Он тврди да и данас не постоје прецизни подаци о броју испаљених пројектила на брдо и телевизијски предајник. Приликом чишћења 2002. године уклоњено је свега педесетак пројектила, док је остатак (око 1.500 према грубим проценама) остао на самоме терену око телевизијског предајника.

Зашто планина Пљачковица ни дан-данас није очишћена од пројектила?
– Пројекат чишћења контаминираног терена осиромашеним уранијумом предвиђао је уклањање свих пројектила који су се налазили у земљи и прекривање терена врха брда минералом зеолит који је у стању да за себе веже тешке метале и ублажи хемијско и радиоактивно загађење које прети Врању и сеоским срединама око њега. Није очишћено јер неког очигледно није брига за народ овог дела Србије.

Постоје ли званично објављени подаци о осиромашеном уранијуму на Пљачковици?
– Извештај Агенције за животну средину Уједињених нација, која је вршила мерења 2002. године, недвосмислено указује на присутност осиромашеног уранијума на терену око телевизијског предајника. Узети су узорци тла, ваздуха, воде и узорци са лишајева коре дрвета и маховине. Сви имају огромно повећану концентрацију осиромашеног уранијума.

Зашто је ТВ пријемник морао да се гађа уранијумом?
– У самом извештају је постављено логично питање да ли је телевизијски предајник морао да се гађа муницијом са осиромашеним уранијумом када је познато да се оваквом муницијом дејствује по бункерима и оклопним возилима. На самом брду у то време није било ни утврђених објеката, а ни оклопних возила. Ову локацију НАТО особље није одредило као место дејства са осиромашеним уранијумом (извор извештај УНЕП-а). Зашто су то урадили, можемо само да нагађа

Има ли решења за овај проблем?
– Делимично решавање проблема или ублажавање последица јесте прекривање контаминираног терена зеолитом чије се налазиште налази на удаљености од око 20 километара од врха брда Пљачковица. Налазиште минерала зеолит налази се у близини села Златокоп.


Да ли становништво Врања све више оболева од канцера?

– Наравно. У последње време постоји бојазан да је то директно повезано са загађењем воде и ваздуха на брду Пљачковица. Статистика Центра за јавно здравље града Врања потврђује да је број оболелих сваке године све већи и већи. Ниједна организација нити државне институције не воде статистику везану за ово подручје. У јавним гласилима су се појављивале вести о испитивању загађености и да је вода наводно исправна.
Који је највећи проблем за грађане који живе у подножју Пљачковице?
– Једна од највећих потреба грађана јесте обезбеђивање воде са градског водовода. Градски водовод у насељима у подножју Пљачковице је веома стар и веома слабог капацитета, тако да већим делом године становници са овог подручја користе бунарску воду и воду са природних извора који су близу центра контаминације. Сами бунари су удаљени око 1.000 метара ваздушном линијом од центра контаминације осиромашеним уранијумом.

Колико грађана користи такву воду?
– Према грубој процени између 10.000 до 15.000 становника користи бунарску воду која је већ највероватније контаминирана осиромашеним уранијумом. Изненађује неодговорност и незаинтересованост како локалних, тако и републичких власти за здравље и животе овако великог броја људи. Један део становника подножја брда Пљачковица је у још горој ситуацији. Њихово водоснабдевање потиче из природних извора који су на удаљености од око 500 метара од самог центра контаминације. Из резервоара и извора воду су спровели водоводним цевима до својих кућа и користе је за пиће и свакодневне потребе. Према мом истраживању, нико и никада није прикупио узорке воде из њихових објеката, иако су њихови извори врло близу месту контаминације.

Пљачковица је делимично чишћена, то је познато?
– Кад је војска чистила планину, тражила је зрна са осиромашеним уранијумом и одвозила танки слој земљишта са тог подручја на друге локације. Знам и да доста околног становништва није обавештено о присутности осиромашеног уранијума у њиховом комшилуку. Нажалост, јавна је тајна да су сви људи који су били ангажовани на радовима убрзо преминули. Највероватније је неинформисаност и недостатак одговарајуће опреме ове људе одвео директно у смрт.

Тврдите ли да је Врање у великој опасности? 
– Прошло је готово 15 година како је осиромашени уранијум расејан по врху брда Пљачковица. Он полако, али сигурно подземним водама силази ка Врању. Нико на то не реагује и не мари. То је оно што нарочито забрињава. Пре само годину дана, једна од телевизија са националном фреквенцијом се подсмевала проблему радиоактивног загађења у Врању, „Врањанци к’о Јапанци“ и разговарали су са полуписменим људима који раде на пијаци. Питање је зашто се са камерама и возилом нису упутили на само место контаминације, пошто је макадамски пут до самог телевизијског предајника који је изградила војска у добром стању. 

Направите водовод

Шта је то што би се могло хитно урадити за грађане Врања који су угрожени?
– То су три ствари. Прво, изградити водовод за око 2.000 домаћинстава који живе у подножју Пљачковице да не би користили воду из контаминираних бунара и извора близу центра контаминације. Иначе, све бунарске воде са овог подручја су бактериолошки неисправне. Друго, засипање врха брда Пљачковица зеолитом и треће, извршити мерења радиоактивности земљишта, ваздуха и вода са подручја испод брда Пљачковица.

Чувар државне имовине

Раде Василев је рођен 26. августа 1973. године у Сурдулици. По занимању је механичар. Власник је сервиса Генерал ауто у Врању.
Председник је НВО Зелена мрежа Пчињског округа од 2011. године, која на терену ради на заштити природе, флоре и фауне, у сарадњи са надлежним државним органима, а против свакога ко уништава природу, флору и фауну уз кршење прописа. Зелена мрежа је у Врању поднела више кривичних пријава које се односе на заштиту шуме, дивљачи и државне имовине, али су све пријаве одбијене у врањским судовима.
x Има ћерку Доротеу и сина Стефана.

Д. Ђорђевић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

2 Коментара

  1. I kao to je sad tek izzaslo na videlo.2000 sam tu imao veci deo obuke,svi smo komentarisali na tu temu,al ko je nas tad pitao nesto,bili smo glasacka masinerija dosa da dodju na vlast,zajebu nas za skracenje i pocnu da kasape ono sto im je sadam sloba ostavio.kasnimo sa tim pitanjem 15 godina…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend