Друштво

Kада ДУГ ЗА ИНФОСТАН прелази у руке извршитеља

Како се обрачунава дуг за комуналне услуге пре него што стигне до извршитеља? Иако јавно-комунална предузећа имају правне службе, за израду предлога за извршење могу да ангажују адвоката. И те трошкове, такође, плаћа дужник.

Уколико нисте платили и један рачун за Инфостан, можете да будете тужени, пише портал РТС.

Ипак, Инфостан вас неће тужити одмах, већ ће опомена стићи три месеца од настанка дуга, а рок за измирење је 8 дана.

Ако дуг до тада не буде плаћен, покреће се поступак принудне наплате који спроводе јавни извршитељи. У том случају, плаћају се дуг, камата и додатни трошкови.

“Напомињем да у складу са законом нисмо у обавези да шаљемо опомене, међутим ми то чинимо превентивно и дајемо додатан рок да не би корисници имали додатне трошкове поступка”, истакла је Милица Пауновић из ЈKП “Инфостан технологије”.

Иако јавно-комунална предузећа имају правне службе, за израду предлога за извршење могу да ангажују адвоката. Те трошкове, такође, плаћа дужник.

Дешава се и да плаћени рачун не буде прокњижен. Тада треба доставити доказ о благовременом плаћању – Инфостану или извршитељима, у зависности од тога код кога је предмет.

“Често се деси да сте нешто платили да случајно комунално предузеће то није прокњижило и ви ћете уз достављање таквог доказа бити ослобођени и плаћања основног дуга и камате и свих осталих трошкова који су настали”, навела је за РТС Снежана Петровић, јавни извршитељ.

Репрограм дуга

Светлана Боротић тужена је за дугове из 2013. и 2014. У то време имала је две породичне трагедије и каснила је са плаћањем.

“Желела сам то да решим. Отишла сам у ЈKП, молећи да ми се због животних околности направи неко решење где бих ја то могла да решим. Нажалост, рекли су ми да је на рате немогуће то учинити”, испричала је Боротићева.

Плаћање на рате у Инфостану није могуће све док град не донесе одлуку о репрогаму. Ипак, постоји решење – отплата дуга у деловима могућа је код извршитеља.

“У сваком тренутку грађани и са јавним извршитељем и са ЈKП може да постигне споразум о отплати дуга на рате. Ту смо врло флексибилни и ми и извршни поверилац”, рекла је Петровићева.

Из Kоморе јавних извршитеља апелују на грађане да примају пошиљке које стигну из њихових канцеларија, како би могли да остваре своја права.

Према подацима Инфостана, на свака три месеца тужбе добије један до два одсто грађана. У јуну су тужбе добили они који нису платили рачуне за јануар, фебруар и март ове године.

Мондо.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!