Како брину о нама и како су само пожртвовани: Вакцина ће бити за све!

Како брину о нама и како су само пожртвовани: Вакцина ће бити за све!

Пријављивање за вакцинацију почиње у понедељак, 11. јануара, преко е-Управе, а од четвртка ће пријава бити могућа и путем телефона, рекла је Ана Брнабић. Премијерка Србије најавила је да ће током седмице на Београдском сајму бити отворен први пунтк за масовну имунизацију, за коју су се, како је навела, стекли сви предуслови.

– Грађани ће моћи да искажу жељу да се вакцинишу. Моћи ће да изаберу опцију вакцинације било којом вакцином или да одаберу одређену вакцину.

Не постоји бојазан да ће постојати грађани који ће желети да се вакцинишу, а да неће бити вакцина за њих. Вакцина ће бити довољно за све – поручила је Брнабићева после посете здравственим радницима Универзитетске дечје клинике Тиршова, који су примили вакцину против ковида.

Према њеним речима, у понедељак ће стићи 18.525 доза Фајзерове вакцине. Истовремено, Кина је одобрила извоз Синофармове вакцине за Србију, а очекује се још 500.000 доза руске вакцине спутњик 5.

– У овом тренутку ми имамо договоре са различитим произвођачима за осам милиона доза вакцина – рекла је премијерка. Она је навела да би до краја јануара у Србији требало да буде два милиона доза цепива, а у фебруару од 1,3 до 1,5 милиона доза.

– Верујем да ћемо до краја маја -јуна моћи да завршимо вакцинацију и да ћемо бити међу првим земљама у Европи које су тај задатак обавиле – поручила је Брнабићева.

Према последњим подацима, у Србији је до сада вакцинисано 9.300 грађана. Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, тврди да је одзив здравствених радника велики и да они осталим грађанима на тај начин показују да је вакцина једини спас да се заврши борба против корона вируса.

– Проширићемо број вакциналних пунктова широм Србије. Укључујемо и све Домове здравља, тако да ћемо у наредних седам до десет дана ћемо завршити вакцинацију здравствених радника и запослених, али и оних који бораве у геронтолошким центрима – рекао је Ђерлек.

Кризни штаб на потезу

Одлуку о новим или задржавању постојећих противепидемијских мера донеће кризни штаб на заседању, планираном за понедељак пре подне. На седници ће се расправљати о уласку у земљу, о раду школа и мерама за привреду. Иако број новозаражених пада, а евидентира се и благи пад броја хоспитализованих, епидемиолози упозоравају да је ситуација озбиљна и да би свако опуштање могло да буде окидач за нови удар корона вируса.

Вести онлајн

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ковид пропуснице су противзаконите и антиуставне творевине БЕЗМОЗГАЋА у влади!

Ковид пропуснице су противзаконите и антиуставне творевине БЕЗМОЗГАЋА у влади!

Србијаданас коментар: Сад сви они којима су наплаћене казне због непоседовања тзв. ковид пропусница да …

ВАКЦИНА И ДВА ПУТА ГОДИШЊЕ: Лончар о имунизацији и "новој нормалности"

ВАКЦИНА И ДВА ПУТА ГОДИШЊЕ: Лончар о имунизацији и “новој нормалности”

Како сада ствари стоје, наша нова нормалност ће бити таква да ћемо морати да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *