Србија

За оне који се усуде да увреде породице политичара КАЗНА пет година затвора?

Чланови породица највиших државних функционера убудуће би могли да буду заштићени од сваке увреде и критике, уколико буде прихваћена иницијатива организације блиске власти Савета за мониторинг и људска права да се напад на њихов “психички интегритет и спокојство” казни и са пет година затвора. Саговорници портала Нова.рс сматрају да би усвајање тог кривичног дела било дискриминаторно и неуставно, те да је та иницијатива “игроказ између власти и власти”.

Представници власти не трпе критике, па се чак и оне које анонимни појединци износе на друштвеним мрежама цитирају у информативним емисијама и третирају као напад, најчешће, на председника Александра Вучића и чланове његове породице.

Недавно је тим поводом Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције “Транспарентност” Министарству правде поднео иницијативу да се уведе ново кривично дело – излагање порузи чланова породице представника највиших државних органа.

Генерални секретар те организације Марио Спасић, који је иначе био ангажован и у Влади Србије, рекао је да то кривично дело предвиђа да ће се ко јавно изложи порузи, лажима и полуистинама члана уже породице представника највиших државних органа, казнити затвором од пет година, као и то да терет доказивања буде на лицу које износи те информације.

“Како би се спречио напад на чланове породице и евентуално слабљење капацитета доношења државних одлука, поднели смо ову иницијативу са циљем заштите чланова породице садашњих, али и свих будућих представника највиших државних органа”, навео је Спасић.

Подршка за ову иницијативу стигла је од посланика СНС Владимира Ђукановића. Он је рекао да је јавност могла да се увери на који начин се вређају најближи чланови породице председника Србије, као и да би се “такви зликовци спречили да то даље раде мора да се се уведе кривично дело”.

“Није дужна једна честита жена каква је Ангелина Вучић да трпи такве застрашујуће увреде преко друштвених мрежа, нити његов отац, нити брат, дете посебно”, навео је Ðукановић и додао да би та иницијатива што пре требало да се нађе на дневном реду парламента.

“Кривична заштита чланова породица функционера била би неуставна”

Стручна јавност, са друге стране, сматра да је увођење таквог кривичног дела сумануто и опасно, као и да је у супротноси са Уставом.

Професорка уставног права Маријана Пајванчић наводи за Нова.рс да је врло необично да та врста заштите која би се протезала само на сроднике функционера и не би обухватала могућност да се заштите породице других грађана је дискриминаторна.

“Дискриминација је утолико што би се неједнако поступало у идентичним ситуацијама, с тим што би породице функционера уживале кривично правну заштиту. Забрана дискриминације је прописана Уставом. Из тог угла то би било неуставно”, наводи Пајванчић.

Она каже да свако има право на једнаку правну заштиту без дискриминације, а да то што предлаже поменута невладина организација није заштита једнака за све.

“Она би била обезбеђена само за функционере породица. Није добро ничију породицу вређати, али је неопходна једнака заштита за све. То би била дискриминаторна норма која привилегује оне који су већ привилеговани имунитетом”, закључује Пајванчић.

“Неприкладно да власт сама предлаже измене”

Софија Мандић, правница Центра за правосудна истраживања (ЦЕПРИС), каже за наш портал да удружење које је предложило кажњавање за увреде чланова породица функционера није удружење које је аутентично.

“Имали смо прилике да видимо активности тог удружења и његовог генералног секретара за ког се испоставило да је ангажован у Влади. То што они предлажу је игроказ између власти и власти. Сама власт има проблем са тим да се критикују они и чланови њихових породица, па је неприкладно да они предлажу измене. Они су нашли неког да то уради ко је ван система, а у ствари је у систему”, наводи Мандић.

Она додаје да је врло чудно да се на тај начн стављају у фокус чланови породица државних функционера,јер су они низом закона под капом државних органа, у случајевима неких коруптивних радњи.

“Чак и ако ово прође, а не верујем да хоће, било би у потпуности супротно нашем правном систему. Чланови породица такође могу кривично одговарати за трговину утицајем, за новац који је државни функционер стекао коруптивно, а који се воде на њихово име. Не би то суштински много променило”, сматра Мандић.

“Породице функционера биле би заштићене као мали медведи”

Предложену идеју, професорка права Весна Ракић Водинелић оценила је за Н1 као опасну и противуставну. Она наводи да би се на тај начин створио правни вакуум у ком ће породице јавних функционера бити заштићене као бели медведи, јер ће уместо приватне тужбе због увреде, тај поступак водити јавни тужилац, што ремети правни поредак.

“На тај начин ћемо добити потпуно привилеговану класу, касту људи који постају правно недодирљиви, а код нас су и тако, мимо закона и мимо Устава правно недодирљиви постали и шеф државе и председница Владе и многи други јавни функционери, али они макар уживају неке врсте имунитета, дати мунитет члановима њихове породице, па то се не ради ни у монархијама, то је потпуно, несхватљиво, неприхватљиво, чудовишно”, упозорила је Ракић Водинелић.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. Скупштински сазив кљакав, неотесан и примитиван није ту да се бави Србијом, него сујетама врховног божанства и његовом назови породицом…. Нити имам потрбе да их вређам нит има за шта да их фалим. Мишљње о њему као преседнику не могу ме натерати да променим .Посланици су потпуно промашили тему, наступи су се свели на улагивање и правдање и болесног и здравог, потпуно осуство критеријума…………

 2. desava se veoma cesto da majmun i magarac, balija i narkoman uzivaju u tome da nam uskrate ono sto smo krvavo zaradili za nasu decu, da bi obezbedili svoju, pa nam odrede 200 din. na dan, propisu kako ce ko biti vaspitan, nekad vole i da ih dzipom nekaznjeno zgaze il jednostavno otmu za prodaju, a svojoj kupe, pistolj za uveseljavanje na splavu, travu, il praske za tatine parazite i vaske, koje nece biti bolje, jerbo konj od konja postaje, ubica od ubice a supak meraklija od nabiguza davno provrtane guzice.
  takvi stvaraju zakone da se od nas zastite, takvi i Svetu Goru posete da oprostaj grehova kupe, razume se za nase pare.
  jok bre magare, popovi i kaludjeri vole pare al ne mogu da oprastaju ili blagoslova daju, mozes u njihovim odajama jesti i spavati i ofarbanu japiju dobiti pa ko magarac se kuci ponovo vratiti i genocid i dalje ciniti dok to nekom ne dosadi.
  nisu vasa deca vredna pomena, sem kad bi bila u kuci vaspitana, skole zavrsila, slifa imala, bila neko i nesto od nekoga, a takve nema.
  golja i golanfer nije vredan pomena.
  cudna neka vremena, kukolj, korov i kopriva visoko se uzdigli i bujaju a Zito,
  klasjem otezano, poleglo a ipak rodno i spasonosno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!