Како да проверите да ли је режимски фантом гласао уместо вас?

4.7
(13)

Упутством за спровођење избора Републичке изборне комисије је предвиђен начин како да проверите да ли је неко злоупотребио то што ви нисте искористили своје бирачко право, односно гласао уместо вас. Потребно је да Републичкој изборној комисији поднесете захтев (лично, поштом или путем веб странице РИK-а) за информацију о томе да ли је у изводу из бирачког списка евидентирано да сте гласали или не. Не постоји посебан формулар за ову намену; неопходно је да наведете :

име и презиме
матични број (ЈМБГ)
општину/град где живите
број бирачког места на којем сте уписани у бирачки списак;

и да приложите очитану личну карту или фотокопију личне карте.

Имате право и да захтевате непосредан увид у извод из бирачког списка, што ће вам бити омогућено у седишту РИK-а; ово решење није баш практично за грађане који живе изван главног града.

Шта се дешава ако се испостави да је неко заиста гласао уместо вас? Све што можете учинити јесте да се обратите полицији или тужилаштву, односно да поднесете кривичну пријаву против НН лица због фалсификовања вашег потписа.

За ваш случај биће надлежна полиција или тужилаштво у месту у којем је кривично дело фалсификовања почињено – дакле, тамо где је ваше бирачко место. Ако ништа друго, то ће вам омогућити да установите имате ли посла с правом, тј. функционалном или с фантомском државом.

Члан 66. Упутства за спровођење избора 

(1) Сваки бирач има право да, после гласања, од Комисије затражи информацију о томе да ли је у изводу из бирачког списка евидентиран да је на изборима гласао или не.

(2) Потписани захтев за добијање информације из става 1. овог члана подноси се непосредно Комисији, или путем поште, а може се поднети и путем веб презентације Комисије. У захтеву се наводе следећи подаци: име и презиме и јединствени матични број грађана подносиоца захтева и назив општине/града и број бирачког места на којем је подносилац захтева уписан у извод из бирачког списка. Уз захтев се обавезно прилаже и очитана лична карта, односно фотокопија личне карте подносиоца захтева.

(3) Осим добијања информације из става 1. овог члана, сваки бирач има право да затражи и непосредан увид у извод из бирачког списка у циљу провере да ли је у изводу из бирачког списка евидентиран да је на изборима гласао или не.

(4) Лице које услед телесне или сензорне онеспособљености (лице са инвалидитетом) није у стању да се својеручно потпише у захтевима из ст. 2. и 3. овог члана, може да се потпише тако што ће на одговарајуће место у захтеву отиснути печат који садржи податке о његовом личном идентитету, односно печат са угравираним потписом (факсимил).

(5) Увид из става 3. овог члана врши се у седишту Комисије. О времену и месту увида Комисија обавештава подносиоца захтева телефоном или на други погодан начин. Ради заштите података о личности осталих бирача, увид се може вршити само уз употребу одговарајућег шаблона који ће тај увид ограничити само на онај ред у изводу из бирачког списка који се односи на подносиоца захтева.

Црта.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (2) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

5 Коментара

 1. Све је то само на папиру, али кад ви имате посла са криминалцима од РИКа, до полиције, судства па и читавог државног апарата, то је само фарса.
  Онај који је себе прогласио победником на овим лажним изборима, већ одавно би требао да је у затвору на дугогодишњој робији, јер скоро свакодневно озбиљно крши устав ове земље. Тај Александар Вучић за мене, а верујем и за многе моје сународнике, је само велика срамота овог народа и НИКАД ГА НИСАМ, НИТИ ЋУ ГА ИКАД СМАТРАТИ ПРЕДСЕДНИКОМ СРБИЈЕ.
  Ови, као и сви досадашњи избори у овој ојађеној земљи СУ ПОКРАДЕНИ и никакав доказ за ту тврдњу ми није потребан.

 2. ma sve mi se cini da ni takozvana opozicija nije boja od copora vukodlacica cmarousta.
  moc ovog bosanskoga bas celika je u nakradenom i otetom, a sa kolicinom raste i drskost, pa ovaj smrad vec otvoreno krade i pljacka i ne moze mu niko nista.
  odkud supak merakliji pare, to treba da se istrazi i pribave dokazi, razume se to nesto kosta, kontas ti borce za ljudska prava.
  indijance, gurbete i ostali talog covekoliki ne mozete promeniti al videli ste za koliko ga mozete kupiti, pa kupite; kad se boj bije padaju i zrtve.
  tek onda ce te toplu bracu pobediti i u kavez zatvoriti, da na miru mogu banane razmenjivati i majmunsku ciku i viku ispustati, al ni tu ne treba stati, ceo copor treba daleko, daleko poslati gde zive satane i satanisti a okolo vatrice i kotlici.
  kad neko dozvoli da mu decu otimaju i sve ostalo ce dozvoliti, baliji i karaguzu treba mamu jebati da se ne opameti.
  nego vidim svi bi ste carevali ko balija gore pomenuti,
  ne valja vam to, cmaroustog treba za primer kazniti da vise niko i ne pomisli tako vladati, kontate uzurpatori i tirani jos ne porasli i osamostaljeni.
  a onog sedog sionskog mudraca sto prstom preti, uvatiti, vezati i na njega napaljenog magarca pustiti pa u kavez da mu se sudi.
  kontate servijanci i zakrzljali Srbi.

 3. na strani onog balije i maloumnika je i oruzana sila a ko brani zlikovca genocidna ni on nije bolji, pocevsi od onog cvikerasa, djaka i sluge nato fasista a u toj bandi sluze nase komsije koji ture tamne djozluke, rukavice i prs na obarac i tim se ponose.
  kad bude vlast u rukama naroda treba im smanjiti plate a u pocepanim alinama nece moci da se kurce.

 4. Спрдња од земље.

 5. ,,dostojni,, Srbije javljaju, car vukodlakojebine, karaguz ludi povlaci oruzanu silu u prestonicu, sprema jos gore mere od dosadasnjih i po cenu prolivanja krvi.
  otkopavajte sto ste zakopali i tocila u ruke pa ostrite sto se ostrit da, da vidimo kom obojci a kom opanci i kom ce matera da zakuka.
  jebo li mu ker mamu kamenjarku sugavu i sve zivo i mrtvo retardirano i kljakavo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend